ΙΝTELLECTUM 16: Εμμονή στη λεπτομέρεια / Έγκλημα και Τιμωρία

Το 16ο τεύχος του Intellectum ετοιμάζει την ύλη του με μια διπλή θεματογραφία:
1) Εμμονή στη λεπτομέρεια 2) Έγκλημα και τιμωρία.

Η λεπτομέρεια είναι το μικροσκοπικό εκείνο στοιχείο που αποτελεί την ιδιαιτερότητα στο σύνολο μιας δημιουργίας. Με ακρίβεια και φειδώ, μεταξύ άλλων, ποιητές (Καβάφης, Φωστιέρης, Carol Ann Duffy), εικαστικοί (Ron Mueck), ζωγράφοι (Richard Dadd) και φωτογράφοι (Vivian Maier, Somei Tomatsu) διακρίθηκαν για την εμμονή τους στη λεπτομέρεια, τοποθετώντας στο κέντρο της δημιουργίας τους το ειδικό μέρος, προκειμένου να αποκαλύψουν το γενικό σύνολο του προβληματισμού τους ή μηνύματός τους.

«Κάποτε θα αποδίδουμε δικαιοσύνη / μ’ ένα άστρο ή μ’ ένα γιασεμί /σαν ένα τραγούδι που καθώς βρέχει / παίρνει το μέρος των φτωχών» γράφει ο Τάσος Λειβαδίτης, ενώ ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο «Έγκλημα και τιμωρία» γράφει «Τίποτα στον κόσμο δεν είναι πιο δύσκολο από το να λέει κάποιος την αλήθεια και τίποτα πιο εύκολο από την κολακεία». Ο Όσκαρ Ουάιλντ λέει «Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό, είναι να υποκύπτεις σ’ αυτόν», ο Φραντζ Κάφκα έγραψε: «Ο δρόμος της αλήθειας περνάει πάνω από ένα σκοινί που δεν είναι τεντωμένο σε μεγάλο ύψος, αλλά ακριβώς λίγο πιο πάνω από τη γη. Φαίνεται περισσότερο να προορίζεται να σκοντάφτουν οι άνθρωποι, παρά να βαδίζουν πάνω σ’ αυτό», ενώ ο Πεσσόα πίστευε ότι «Η δικαιοσύνη είναι απόλυτη, ακέραιη και μία. Πώς η τέχνη «αγκαλιάζει» το έγκλημα, την παραβατικότητα, τη δικαιοσύνη ή τη συγχώρεση – γραπτοί και άγραφοι νόμοι και η έννοια του δίκαιου.

Το Intellectum δίνει χώρο και λόγο δημιουργίας στο 16ο τεύχος για ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια, άρθρα, μικροκείμενα, καθώς και για φωτογραφίες, εικαστικά κ.ά.

Όλες οι υποβολές θα πρέπει να είναι σε αρχεία Γουόρντ (docx) για τα κείμενα και TIFF /JPG τουλάχιστον 300 dpi για τις φωτογραφίες και τα εικαστικά.

Όλες οι υποβολές θα αξιολογηθούν ανώνυμα σύμφωνα με το καθιερωμένο τυφλό σύστημα των εκδόσεων Intellectum.

Τρόπος υποβολής: με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση intellectum @ intellectum.org.

Παρακαλούμε θερμά ως τίτλο του μηνύματός σας να γράφετε: Υποβολή – Intellectum 16.

Περιμένουμε με χαρά τις συμμετοχές σας στη διεύθυνση intellectum@intellectum.org ως τις 31 Μαρτίου 2020.

(φωτό: Αναστασία Γκίτση)

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού