ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ: Κάψε το Σενάριο για Τρεις Τηλεοπτικές Ιστορίες

Παιδάκια στην Αφρική τρώνε ένα ζυμαράκι με το χέρι, γράφουν με ένα μολύβι, πίνουν νεράκι από ένα πλαστικό ποτήρι. Στο τέλος κάθε σεκάνς, ένα βάρβαρο βιαστικό λευκό χέρι τους παίρνει το μολύβι, σαβουρντάει το φαγάκι, πετάει το νερό. Ασκώντας προφανή βία στα παιδάκια, όλα νήπια. Είναι μια αναγγελία της φιλανθρωπικής ΜΚΟ Actionaid που μας καλεί έναντι 0,72 ευρώ ημερησίως να

«υιοθετήσουμε» ένα παιδί από την νότια της Ελλάδος ήπειρο. Να κόψετε αυτές τις δήθεν εντάσεις στις αναγγελίες. Πρώτη φορά ήθελα να μηνύσω άνθρωπο.

 

Καπάκι σ’ αυτά, κάπου αλλού, ένα φιλμάκι για μια τριμελή οικογένεια που ο πατέρας έχει αμφιβολίες για τα λεφτά του και αν πηγαίνουν για καλό σκοπό και πηγαίνουν στην Άφρικα και του γίνεται η μούρη κρέας του παπάκου από την μελίρρυτη αγάπη προς τον πλησίον και την ομορφιά της παιδίσκης, της αναδόχου και εν γένει δεν πέφτει σέντσι αχρησιμοποίητο στην υπόθεση.
Η επόμενη αναφορά: ομάδα γνωστών από τα θεάματα προσώπων, με «σπαστή» και «συνεχή» αφήγηση, εξηγούν ότι την Κυριακή στο Σύνταγμα, 23 του μηνός, θα είναι όλοι εκεί για να ανακουφίσουμε τους πονεμένους. Δυο λεπτομέρειες που με τάραξαν: στου ενός το χείλι έχει τοποθετηθεί σεναριακά το «φέρε να δώσεις τα προπέρσινά σου ρούχα» και σε μιαν άλλη το «κατέβασε τις ηλεκτρικές συσκευές που έχεις στριμωγμένες στο πατάρι».
Μα πόσοι Έλληνες αγόρασαν μη απαραίτητα ρούχα το 2010, εποχή που μπαίναμε στο ΔΝΤ ,παρεκτός τους γνωστούς και μη εξαιρετέους βαρεμένους με παντζούρι που νόμιζαν πως η Κρίση είναι σε βίντεο; Και κυρίως ,τι να κάνει ο άπορος, ο πτωχός και ο πονεμένος έναν αποχυμωτή, ένα φούρνο μικροκυμάτων και τα τηλεοπτικά προϊόντα που προσέφερε στον μασαζέμπορο η κυρία του σπιτιού; Ποιοι απευθύνονται σε ποιούς; Εδώ δεν φταίνε βέβαια οι προσφερθέντες, αλλά οι ρουτινιέρηδες σεναρίστες διαφημίσεων που δεν κατέχουν τι γίνεται.
Αφήνω τελευταίο το υπόμνημα πως έχομε έκθεση έργων που Έλληνες ζωγράφοι έκαμαν δώρο στην Εθνική Πινακοθήκη και να προλάβουμε να πάμε επειδή «κλείνει γιά εργασίες». Συμπαθάτε με: κι άλλο ΕΣΠΑ απο το avida dollars υπουργείο; Ξέρετε πόσα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι υπολειτουργούν; Ξέρετε πόσες πρωτοβουλίες για τον σύγχρονο «πολιτισμό» υπάρχουν απλώς για να πληρώνεται προσωπικό;

 

Άντε και καλά Χριστούγεννα.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού