Ιστορία

Το περιοδικό Intellectum στοχεύει στη συστηματική ανάπτυξη του στοχασμού, του κοινωνικού προβληματισμού και του επιστημονικού διαλόγου με εύληπτο, αλλά υψηλού επιπέδου περιεχόμενο. Η διεπιστημονική προσέγγιση παράγει μια προστιθέμενη παιδαγωγική αξία, η οποία συμβάλλει στην ανάδειξη νέων τρόπων θέασης της πραγματικότητας και στη θετική αλλαγή νοοτροπίας.

Παράλληλα, το Intellectum στοχεύει στο συνταίριασμα της επιστήμης με τον πολιτισμό. Τα κείμενα αποτελούν την έμπνευση για πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες (σκίτσα-φωτογραφίες). Έτσι, μέσα από συνεργασίες με επιστήμονες, καταξιωμένους επαγγελματίες, συγγραφείς, φοιτητές όλων των βαθμίδων, ποιητές (www.poiein.gr),εικαστικούς δημιουργούς και φωτογραφικές ομάδες (www.stereosis.com),το Intellectum καινοτομεί παρουσιάζοντας επίκαιρα θέματα μ’ έναν άρτιο αισθητικά αλλά εμπεριστατωμένο τρόπο.

Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Ε Σ  Ε Ω Σ  Σ Η Μ Ε Ρ Α

Από το 2006 έως σήμερα έχουν εκδοθεί δώδεκα τεύχη.

Είναι το μόνο περιοδικό στην Ελλάδα που εφαρμόζει το διεθνώς καθιερωμένο σύστημα της τυφλής αξιολόγησης (double blind peer review), τηρώντας απαρέγκλιτα την αρχή της αξιοκρατίας.

Έχει δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα, μέσα από την οποία διατίθενται δωρεάν όλα τα τεύχη του περιοδικού (intellectum.org) και έχει τη δική του παρουσία στα Κοινωνικά Δίκτυα είτε αυτόνομα σε συνεργασία με άλλες ομάδες πολιτισμού.

Μέσα από συνεργασίες με ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκκολαπτόμενους επιστήμονες, προάγει την ελληνική επιστημονική σκέψη και τη μεταφέρει στο διεθνές φόρουμ (έκδοση άρθρων σε άλλες χώρες και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια).

Συμμετέχει στην προαγωγή και προστασία της ελληνικής γλώσσας, πρωτοτυπώντας και εφαρμόζοντας πλέον στα κείμενά του τα «Ηγγλισηνικά», δηλαδή τη γραφή όλων των λατινικών λέξεων με ελληνικούς χαρακτήρες (το αντίθετο ακριβώς των Greeklish).
Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκέψης:

1. Είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου περιοδικών Eurozine (www.eurozine.com) στο οποίο συμμετέχουν 79 από τα καλύτερα περιοδικά λόγου και στοχασμού της Ευρώπης. Άρθρα και συνεντεύξεις του Intellectum φιλοξενούνται συχνά στην κεντρική σελίδα του Eurozine και διαβάζονται από χιλιάδες ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

2. Τα άρθρα του καταχωρούνται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων όπως Copernicus Index (https://www.indexcopernicus.com/info.php?id=6) και Digital Open Access Journals [(DOAJ)- www.doaj.org], έχοντας μάλιστα λάβει τη σφραγίδα διασφάλισης ποιότητας Sparc Europe.

3. Στο περιοδικό έχουν αρθρογραφήσει παγκοσμίας ακτινοβολίας προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Γέηλ, Richard S. Levin, ο ομότιμος καθηγητής ποινικού δικαίου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Andrew von Hirsch και ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας του Πρίνστον και πρώην αντιπρύτανης της
Χαϊδελβέργης, Άγγελος Χανιώτης.

4. Επίσης, σε κάθε τεύχος του φιλοξενείται μακροσκελή συνέντευξη με μια εξέχουσα προσωπικότητα: έτσι έχουν δημοσιευθεί και υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο συνεντεύξεις με την πρώην Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Carla Del Ponte, με τον παγκοσμίου φήμης πολιτικό επιστήμονα Ernesto Laclau, τον φιλόσοφο David S. Oderberg, την ιατροδικαστική ανθρωπολόγο Sue Black, τον Σκωτσέζο συγγραφέα Paul Johnston, τον καθηγητή πολιτικής επικοινωνίας Richard Katula, τον συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη, το δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου και τον διάσημο καθηγητή διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων William Schabas.

Υπάρχει μόνιμη συνεργασία με νέους αξιόλογους εικαστικούς δημιουργούς (Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Λίλα Αγραφιώτη, Χρήστος Σταμπουλής κ.α.), με το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα πόρταλ ποίησης στην Ελλάδα «Ποιείν» (www.poiein.gr), καθώς και με φωτογραφικές ομάδες όπως το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) και η Stereosis (www.stereosis.com).
Έκδοση πρακτικών συνεδρίων και ημερίδων που είτε αφορούν το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων (π.χ. την προτεινόμενη αλλαγή του άρθρ. 16 Συν.) είτε διοργανώνονται από ομάδες εργασίας φοιτητών (π.χ. για το έγκλημα στο διαδίκτυο).
Λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης «Ομήγυρις» Συνεχή παρουσία του περιοδικού σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Διοργάνωση εκδηλώσεων & ομιλιών σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπωλεία-πολυχώρους.
Ψηφιοποίηση των τευχών στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στην ψηφιακή βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου «Πάνδημος» https://library.panteion.gr:8080/dspace/community-list
Αποστολή σε 120 δημόσιες, δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Διανομή του από το 7ο τεύχος και μετά σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Δημιουργία εθελοντικού τμήματος μεταφραστών, το οποίο μεταφράζει τα άρθρα της έντυπης έκδοσης στα Αγγλικά για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερο στοιχείο της κίνησης αυτής είναι πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των άρθρων είναι μεταφρασμένο πλήρως στα Αγγλικά, ενώ περιλήψεις όλων των άρθρων υπάρχουν στα Αγγλικά. (Αξίζει να σημειωθεί πως δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο περιοδικό που να διαθέτει τόσο μεγάλο ποσοστό των δημοσιευμένων άρθρων του πλήρως στα Αγγλικά).

Ε Π Ο Μ Ε Ν Α  Σ Χ Ε Δ Ι Α

Αυτό τον καιρό σχεδιάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη του περιοδικού μέσω των
ακόλουθων δράσεων:

1) Στελέχωση του περιοδικού με μόνιμο προσωπικό

2) Αναβάθμιση και επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας –παρουσίας στο
διαδίκτυο.

3) Πλήρης έκδοση στα Αγγλικά ταυτόχρονα με την Ελληνική.

4) Προώθηση του περιοδικού σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, καταχώρησή του σε περισσότερες ψηφιακές βάσεις δεδομένων και αποστολή του σε περισσότερες ελληνικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές βιβλιοθήκες.

5) Δημιουργία ετήσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέων συγγραφέων στο δοκίμιο.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΗ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ INTELLECTUM

Για τη δημιουργία ενός τεύχους συμμετέχουν κάθε φορά εκτός από τους συγγραφείς:

Νέοι Εικαστικοί Δημιουργοί

Φωτογραφικές Ομάδες (Stereosis – www.stereosis.com,

Ομάδα Φωτογραφικού Κεντρού Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr)

Ομάδες Συγγραφέων-Ποιητών (www.poiein.gr)

Oμάδες εργασίας φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Υ Λ Ι Κ Ο  Σ Τ Ο  Δ Ι Α Δ Ι Κ Τ Υ Ο  Γ Ι Α  Τ Ο   I N T E L L E C T U M

Επίσημες Ιστοσελίδες του περιοδικού

intellectum.org

https://www.facebook.com/pages/Intellectum-Journal/35805951993

Άρθρο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα που μεταφράστηκε στα Αγγλικά και κατόπιν στα Γερμανικά λόγω της απήχησής του στο εξωτερικό:

1) στα Αγγλικά: https://www.eurozine.com/articles/2011-07-28-tsilonis-en.html.
2) Στα Γερμανικά στην ηλεκτρονική εφημερίδα Berliner Gazette: https://berlinergazette.de/griechenland-schuldenkrise-europa/

Ιστοσελίδες άλλων φορέων και οργανισμών για το Intellectum

Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Intellectum

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

https://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=488

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου «ΠάνΔημος»

https://library.panteion.gr:8080/dspace/community-list

Digital Open Access Journals

https://www.doaj.org/doaj?func=findJournals&uiLanguage=en&hybrid=&query=intellectum

Eurozine

https://www.eurozine.com/journals/

Worldcat

https://www.worldcat.org/search?qt=worldcat_org_all&q=intellectum

Στιγμιότυπα Εκδήλωσης του Περιοδικού για την Έκδοση του 7ου τεύχους

Μενού