2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ στη ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2015

ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΝΕΕΣ ΦΩΝΕΣ

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ 8-9 ΜΑΪΟΥ 2015

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης -σε συνέχεια του 1ου Φεστιβάλ που διοργανώθηκε τον Δεκέμβρη του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου- διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών.

Με το σύνθημα Νέοι άνθρωποι – Νέες φωνές παρουσιάζεται ένα διήμερο φεστιβάλ όπου  23 έλληνες και 4 ξένοι πεζογράφοι και ποιητές, με έναν ή δύο τίτλους στο ενεργητικό τους,  προτείνονται από έγκριτα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά ώστε να εκπροσωπήσουν τη νέα γενιά της λογοτεχνίας.

Νέοι και ταλαντούχοι συγγραφείς, με δυναμισμό, ετερόκλητες αφετηρίες, φρέσκια ματιά και γλώσσα συστήνονται στο ευρύ κοινό και μας  παρουσιάζουν το έργο τους. Δίνεται με αυτό το τρόπο ένα βήμα ενθάρρυνσης και προβολής της δημιουργικής τους ταυτότητας.

Τα περιοδικά που προτείνουν τους νέους δημιουργούς είναι: Intellectum, Ο Αναγνώστης, Bookbar, Bibliotheque.gr, Bookpress, Diastixo.gr, Ένεκεν, Εντευκτήριο, Θράκα, Κλεψύδρα, Μανδραγόρας, Νέα Εστία, Οδός Πανός,  Ποιείν.gr, Τα Ποιητικά, Ποιητική, Poema, Poeticanet.gr, η Στέπα, Φάρμακο, Ο Φαρφουλάς, Φρέαρ, Vakxikon.

Οι νέοι  λογοτέχνες που παρουσιάζουν: Ιάκωβος  Ανυφαντάκης, Ορφέας  Απέργης, Βαλάντης  Βορδός, Χρήστος – Αρμάντο Γκέζο, Θάνος  Γώγος, Αρίστη Ζαΐμη, Κατερίνα Ζησάκη, Χρίστος Κυθρεώτης, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Ξυδερός, Βασιλεία Οικονόμου, Κλεομένη Παπαϊωάννου, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Άκης Παπαντώνης, Πέτρος Σκυθιώτης, Δημήτρης  Στενός, Στέργιος Τσακίρης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Ούρσουλα Φωσκόλου.

Και οι τέσσερις ξένοι νέοι λογοτέχνες που συμμετέχουν: Σεργκέι Σαργκούνωφ και  Αλίσα Γκανίεβα από Ρωσία, και Χέρβογιε Ίβαντσιτς και Ιβάν Σέρσεν  από Κροατία.

Στις 8 Μαΐου στις 16:00 και μέχρι τις  19:00 πραγματοποιείται η έναρξη του  Φεστιβάλ και η παρουσίαση των  Νέων Λογοτεχνών από τα περιοδικά που τους προτείνουν. Συντονίζει η δημοσιογράφος – βιβλιοκριτικός Τίνα Μανδηλαρά.

Στις 9 Μαΐου στις 11:00 και μέχρι τις 14:00 οργανώνεται ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Νέα γενιά Ελλήνων λογοτεχνών. Όλοι μαζί ή ο καθένας μόνος; Τη συζήτηση συντονίζουν ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος – εκδότης του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και ο Γιώργος Κορδομενίδης, εκδότης του περιοδικού «Εντευκτήριο».

Την ίδια μέρα στις 17:00 και μέχρι τις 20:00 συζήτηση με θέμα Νέοι άνθρωποι – Νέες φωνές : σκιαγραφώντας το λογοτεχνικό τοπίο του μέλλοντος. Στη συζήτηση συνομιλούν οι νέοι Έλληνες  λογοτέχνες  με τους τέσσερις ξένους ομοτέχνους τους. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος

Οι συζητήσεις  με την συμμετοχή των Νέων λογοτεχνών, των εκπροσώπων των  περιοδικών και των συντονιστών δημοσιογράφων αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, και θα   προσδώσει πληθωρικό και πολυφωνικό χαρακτήρα στη διοργάνωση.

Τα ζητήματα που θα συζητήσουν, ενδεικτικά είναι:  η ατομική και συλλογική έκφραση, η συγγραφική τέχνη ως ενασχόληση, ως ιδιότητα ή ως επάγγελμα, η θέση και η ευθύνη του συγγραφέα απέναντι στο κοινωνικό – πολιτικό γίγνεσθαι, η παράδοση και η νεωτερικότητα. Οι νέοι προτεινόμενοι λογοτέχνες θα βρίσκονται  σε ανοιχτό διάλογο με τους παρουσιαστές τους δημοσιογράφους, σε ένα διήμερο φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, αναγνώσεις κ.ά.

Βιογραφικά Προσκεκλημένων του 2ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ

O Άκης Παπαντώνης (Αθήνα, 1978) σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από το 2013 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Έχει δημοσιεύσει πεζά σε ελληνικά και αγγλόγλωσσα λογοτεχνικά περιοδικά, κριτικά σημειώματα στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Η νουβέλα “Καρυότυπος” (Κίχλη, 2014) είναι το πρώτο του βιβλίο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Ο Κωνσταντίνος Μελισσάς είναι, μεταξύ άλλων, ερασιτέχνης συγγραφέας. Από μικρή ηλικία έχει εθιστεί στην αρνητική κριτική. Οι «Αθώες Λογοκλοπές» (εκδόσεις Σαιξπηρικόν) αποτελούν το πρώτο του βιβλίο, μέσα από το οποίο επιχειρεί να καταδείξει αυτοπυρπολούμενος το φαινόμενο των ποιητικών λογοκλοπών που κατατρύχει την ελληνική ποίηση

ΘΑΝΟΣ ΓΩΓΟΣ

Ο Θάνος Γώγος γεννήθηκε το 1985 στη Λάρισα. Είναι συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού “Θράκα” και συνιδρυτής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης. Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Μεταιχμιακή χαρά», εκδ. Φαρφουλάς, και το 2014 η ποιητική σύνθεση «Γλασκώβη», εκδ. Θράκα. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στο διαδίκτυο. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Λάρισα..

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗ

Η Ελευθερία Κυρίτση γεννήθηκε το 1979 στον Παλαμά Θεσσαλίας. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία στο ΑΠΘ. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θράκης. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει το βιβλίο ποίησης «Χειρόγραφη πόλη» (Μανδραγόρας, 2013) το οποίο ήταν υποψήφιο για το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων και τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΔΕΡΟΣ

Ο Δημήτρης Ξυδερός γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αγγλία, στο Manchester School Of Architecture. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεχίζει τις σπουδές του στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθηνών. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και μεταφράσεις από τη συλλογή «Poetical Sketches» του William Blake. Το 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Διασταύρωση χωρίς φανάρια» από τις εκδόσεις Ηριδανός.

ΘΩΜΑΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ

Ο Θωμάς Τσαλαπάτης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Το 2011 δημοσίευσε την πρώτη  του ποιητική συλλογή, με τίτλο “Το ξημέρωμα είναι σφαγή Κύριε Κρακ” (εκδ. Εκάτη,) η οποία βραβεύτηκε με το Κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη την επόμενη χρονιά. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε και η μετάφρασή ποιημάτων του W.B. Yeats. Η δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο Άλμπα βρίσκεται υπό έκδοση από τις εκδόσεις Εκάτη.  Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Εποχή, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο περιοδικό Unfollow και σε άλλα έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά. Το σύνολο των κειμένων του βρίσκονται στο ιστολόγιο Groucho Marxism με διεύθυνση https://tsalapatis.blogspot.gr/

ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Λουκάς Λιάκος είναι βιομηχανικός εργάτης, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Το 2011 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή “Στο Δεύτερο Κόσμο η Μοίρα” από τις εκδόσεις Ενδυμίων. Έκτοτε δημοσιεύει σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Γεννήθηκε και ζει στη Λειβαδιά.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ

Ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1983. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η μελέτη του εστιάζει στο πώς εγγράφεται η μνήμη της δεκαετίας του ’40 στην ελληνική πεζογραφία. Γράφει κριτική βιβλίου στην Εφημερίδα των Συντακτών. Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη η νουβέλα του Αλεπούδες στην πλαγιά.

ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

O Kλεομένης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το “Γράμμα σε αλλόκοτη καρδιά” (εκδόσεις Vakxikon), αποτελεί την πρώτη του ποιητική συλλογή.

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

Η Ούρσουλα Φωσκόλου γεννήθηκε στην Αθήνα (1986) και εργάζεται ως γραφίστρια. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 2012, στο περιοδικό Νέα Ευθύνη, του Δημήτρη Αγγελή. Διηγήματα, κριτικές και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Φρέαρ, Το Δέντρο, Δε(κατα), Πλανόδιον, Νέο Επίπεδο, Ένεκεν. Τακτική συνεργάτιδα του περιοδικού Φρέαρ, όπου μεταξύ άλλων διαχειρίζεται και την ιστοσελίδα του. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τις εκδόσεις Κίχλη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΗΣΑΚΗ

Η Κατερίνα Ζησάκη γεννήθηκε το 1984 στον Πυργετό Λάρισας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Μανδραγόρας». Οι «ιστορίες απ’ το Ονειροσφαγείο» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΜΑΝΤΟ – ΓΚΕΖΟΣ

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε το 1988 στη Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου και μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.  Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και ανθολογίες. Για την ποιητική του συλλογή Ανεκπλήρωτοι Φόβοι (Πολύτροπον) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013. Τον Νοέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Η Λάσπη, από τις εκδόσεις Μελάνι.

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΗ

Η Μαρία Φίλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το φθινόπωρο του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελάνι η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Το πιο παράξενο απόκτημα των εντόμων.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από παιδί με τον σύγχρονο χορό, αλλά τελικά σπούδασε Μοριακή Βιολογία & Γενετική. Εργάστηκε ως ερευνήτρια σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ παράλληλα συνέχισε την εκπαίδευσή της στον χορό. Το 2013 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις της Εστίας το πρώτο της μυθιστόρημα, «Νικήτας Δέλτα» (Βραβείο Νέου Λογοτέχνη Περιοδικού Κλεψύδρα 2014), και σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει η νέα της νουβέλα, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τον χορό και τη λογοτεχνία.

(mari_papaioannou@hotmail.com)

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η Βασιλεία Οικονόμου γεννήθηκε το 1983 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά έντυπα. Το Υπόλοιπο της Αφαίρεσης αποτελεί την πρώτη της ποιητική συλλογή. https://www.govostis.gr/product/1107/to-ypoloipo-tis-afairesis.html

ΑΡΙΣΤΗ ΖΑΪΜΗ

Η Αρίστη Ζαΐμη γεννήθηκε το 1991 στην Καβάλα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τώρα είναι ασκούμενη δικηγόρος. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2014, δημοσιεύοντας ποιήματά της στο περιοδικό Εντευκτήριο (τεύχος 105). Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Λογοτεχνική Σκηνή, που οργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στον Δήμο Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του «Παρά θίν’ αλός».

ΟΡΦΕΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Ο Ορφέας Απέργης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ποιήματα, μεταφράσεις και δοκίμιά του βρίσκονται μεταξύ άλλων στα περιοδικά Ποίηση, Ποιητική και Νέα Εστία από το 2006 και εξής. Από το 2013 γράφει κυρίως για το λογοτεχνικό περιοδικό Φάρμακο. Συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του, με τίτλο «Υ», κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Πατάκη. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ισπανικά, Καταλανικά και Σουηδικά.  Έχει διδάξει Αγγλικά και Ελληνικά στην μέση εκπαίδευση. Ειδικεύεται στη Βρετανική  λογοτεχνία του 19ου αιώνα και τη θεωρία της λογοτεχνίας του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Το 2013 ήταν επισκέπτης ποιητής (poet-in-residence) στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και φιλοξενούμενος συγγραφέας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Το 2015 θα συνεργαστεί με το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση για τη διδασκαλία του Καβάφη σε δημόσια σχολεία· επίσης, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη σε μετάφρασή του η Αποκάλυψη του Ιωάννη.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΥΘΡΕΩΤΗΣ

Χρίστος Κυθρεώτης γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά, ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Πατάκη για νέους συγγραφείς (2007), καθώς και στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Βρετανικού Συμβουλίου (2009). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και στα λογοτεχνικά περιοδικά «(δε)κατά», «Εντευκτήριο» και «The Books’ Journal», ενώ βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο «The Books’ Journal». Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Μια χαρά».

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Ο Στέργιος Τσακίρης γεννήθηκε το 1983 στις Σέρρες. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές «Κάτω απ’ το φως της λάμπας», εκδόσεις Παρέμβαση, 2011, και «Άκων Δραπέτης», εκδόσεις (.poema), 2013. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Παρέμβαση, ΕΝΕΚΕΝ, Νησίδες, Πνοές Λόγου &Τέχνης, 24 grammata). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΒΟΡΔΟΣ

Ο Βαλάντης Βορδός γεννήθηκε το 1976 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής
όπου και διαμένει. Προσπάθησε να επιμεληθεί μόνος του τη λογοτεχνική
του μόρφωση με αμφίβολα όμως, αποτελέσματα. Έχει εκδώσει δύο ποιητικά
βιβλία ”Ανάμεσα σε δύο θλίψεις  και εφτά νύξεις” εκδόσεις 24 γράμματα (2012) και την  ”Ηλικία της παραδοχής” απ’ τις εκδόσεις  poema (2014).
Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον τύπο.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΚΥΘΙΩΤΗΣ

Ο Πέτρος Σκυθιώτης γεννήθηκε το 1992 στη Λάρισα. Σπούδασε Παιδαγωγικά και τώρα μένει στη Φλώρινα όπου κάνει το μεταπτυχιακό του με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής». Έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή, τη «Συνθήκη Ισορροπίας» από τις εκδόσεις Θράκα το 2014.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΤΟΥΛΑ

Η Δήμητρα Κωτούλα γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιστορία της Τέχνης στο Λονδίνο. Η ποιητική της συλλογή Τρεις Νότες για μια Μουσική κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη το 2004. Ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις της έχουν παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκά και βαλκανικά φεστιβάλ ποίησης και έχουν δημοσιευτεί ηλεκτρονικά, καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες και σχολιαστεί από τους ποιητές A.E. Stallings, Hans Thrill, Ulf Stolterfoht, καθώς και τον αμερικανό poet laureate Ted Kooser. Εργάζεται ως αρχαιολόγος και, σήμερα, ζει στην Αθήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΝΟΣ

Ο Δημήτρης Στενός γεννήθηκε στον Πειραιά και κατοικεί στο Πέραμα. Σπουδάζει στη σχολή Vellios School of Art στο Τμήμα Mixed Media Fine Arts (Ζωγραφική και Εφαρμογές) και το 2013 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Λείψανα Φόβου» από τον εκδοτικό οίκο Οδός Πανός. Σχέδια και ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά ποίησης Οδός Πανός, Τα Ποιητικά, Εντευκτήριο, Αλμανάκ Ποιείν, Ένεκεν καθώς επίσης στα ηλεκτρονικά περιοδικά Ποιείν, Το Παράθυρο, Βακχικόν. Κριτική στην ποιητική του συλλογή έχει γίνει από τον Γιώργο Βέη, τον Γιώργο Γιαννόπουλο και τη Στεφανία Κοκκόση.

ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΣΕΡΓΚΕΙ ΣΑΡΓΚΟΥΝΩΦ

Γεννήθηκε το 1980 στη Μόσχα και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 2002 στο Τμήμα δημοσιογραφίας, με ειδίκευση στα διεθνή θέματα. Εργάστηκε από το 2000 ως δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας στο περιοδικό ”New World”.  Ήταν, μεταξύ άλλων, ανταποκριτής και από την Τσετσενία και τη Βόρια Οσετία, ενώ το έργο του χαρακτηρίζεται έντονα από το κοινωνικό και ιστορικό στοιχείο. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της Ρωσίας  (AST, VAGRIUS, EKSMO, ALPINA NON-FICTION) και έχει βραβευτεί για τα πεζά του έργα με τα βραβεία DEBUT PRIZE και το Κρατικό βραβείο της Μόσχας για τη λογοτεχνία και τις τέχνες. Ήταν στην βραχεία λίστα για το κρατικό βραβείο bestseller για το μυθιστόρημα A Book without Photographs (2013). Το έργο του έχει δημοσιευτεί στα ιταλικά και στα αγγλικά.

ΑΛΙΣΑ ΓΚΑΝΙΕΒΑ

Γεννήθηκε το 1985 στον Καύκασο, στο Γκουνίμπ (Gunib) του Νταγκεστάν και μετακόμισε αργότερα με την οικογένειά της στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας Μαξίμ Γκόρκι της Μόσχας, όπου ζει από το 2002 και εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας συνεργαζόμενη με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της Ρωσίας. Γράφει πειραματική παιδική λογοτεχνία, διηγήματα και δοκίμια για τα οποία έχει πάρει πολλά βραβεία, ενώ για το πρώτο της μυθιστόρημα Salam, Dalgat κέρδισε το βραβείο DEBUT PRIZE (2009). Το δεύτερο μυθιστόρημά της Holiday Mountain (2012), το οποίο τοποθετείται και αυτό, όπως και το πρώτο της, στο Νταγκεστάν, κυκλοφορεί στα γερμανικά.

 ΧΕΡΒΟΓΙΕ ΙΒΑΝΤΣΙΤΣ

Ο Χέρβογιε Ίβαντσιτς γεννήθηκε στο Ζάμποκ το 1983 όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και εργάστηκε από τα φοιτητικά του χρόνια ως δημοσιογράφος και ανταποκριτής. Έχει ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές σημαντικές εφημερίδες και περιοδικά. Γράφει ταξιδιωτική λογοτεχνία, πεζά και διηγήματα. Το δεύτερο  μυθιστόρημά του «Samsara – Journey to the East”  ήδη μεταφράζεται στο εξωτερικό, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα Danube Blues έχει κερδίσει το λογοτεχνικό βραβείο Rikard Jorgovanić
https://www.hrvojeivancic.com/en/on-the-author

ΙΒΑΝ ΣΕΡΣΕΝ

Ο Ιβάν Σέρσεν γεννήθηκε το 1979 στο Ζάγκρεμπ όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και τις σπουδές ιστορίας και γλωσσολογίας. Από το 2001 δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων ως εκδότης  και ατζέντης σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικά πρακτορεία (IBS, Mlinarec & Plavić, Konzor, Masmedia, Fortuna, Sandorf). Επίσης, δημοσιεύει άρθρα, ρεπορτάζ και πεζογραφία σε εγχώρια περιοδικά, ενώ ταυτόχρονα μεταφράζει από τα αγγλικά (Anthony Kiedis, Henry Rollins, Robert Graves, Frank Zappa). Από το 2007 διευθύνει τον εκδοτικό οίκο και λογοτεχνικό πρακτορείο ‘Sandorf’ προβάλλοντας τους Κροάτες συγγραφείς στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει μία συλλογή διηγημάτων Σχεδία, (2010), μία πολιτιστικο-ιστορική μελέτη για το χώρο του βιβλίου στην Κροατία και ένα μυθιστόρημα Χαρματάν, (2013).


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

7 έως 10 Μαΐου 2015

ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13 & 15

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 15:00-21:00 |Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00 | Σάββατο 10:00-22:00

www.thessalonikifookfair.com

facebook.com/thessalonikibookfair

Τηλ.: 210-6776540 /fax: 201-6725826 / e-mail: info@-tbf@hfc.gr

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού