Οδύσσεια 2115: Η Συγκυβέρνηση Έρχεται

Στις 13 Μαρτίου του 2115 ο γήινος σοφός με το προσωνύμιο «Μικρός Κομφούκιος» επισκέφθηκε στο Σείριο τον Μέγα Σκηνοθέτη του Σύμπαντος ΣιΧι. Επρόκειτο δίχως άλλο για μια εθιμοτυπική επίσκεψη, η οποία μετά τους συνήθεις χαιρετισμούς και ερωτήσεις αβροφροσύνης του γήινου πλάσματος προς το γέροντα «πώς είσαι γέροντα, τι κάνουν οι πλανήτες» επεκτάθηκε και στην πολιτική κατάσταση ενός ασήμαντου συμπαντικού συνοικισμού στο πλανήτη Γη με τ’ όνομα Ελλάδα.

«Συγγνώμη γέροντα που θέλω να σε ρωτήσω για κάτι ασήμαντο» είπε κάποια στιγμή ο Μικρός Κομφούκιος, αλλά μολονότι έχω κινέζικο προσωνύμιο κατάγομαι από την Ελλάδα. «Ο Κομφούκιος, εξάλλου, έχει πει τον ίδιο καιρό αυτά που έλεγαν ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και οι άλλοι σοφοί του δικού μας συνοικισμού, παρ’ όλο που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, κι ας ήταν μόνο μια συμπαντική σπιθαμή μακριά, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα».

–          «Ρώτα με παιδί μου ό,τι θες. Μη φοβάσαι. Το αρνάκι γάλακτος που μου έφερες από το Βουργαρέλι, όλα τα συγχωρεί. Ρώτα με και ως Μεγάλος Σκηνοθέτης και Προφήτης του Σύμπαντος θα σου πω».

–          «Να γέροντα με απασχολεί η κατάσταση στον συνοικισμό Ελλάδα. Είναι οι λόγοι συναισθηματικοί. Μια προφητεία για τον συνοικισμό αυτό θα γαλήνευε την ψυχούλα και τον ύπνο μου».

–          «Ας είναι. Θα σου πω. Γιατί σ’ αγαπώ. Και γιατί πάντα τα μεγάλα τα μαθαίνεις από τα μικρά. Έτσι καμιά φορά και τη ζωή ενός πνευματικού γίγαντα μπορείς να καταλάβεις  καλύτερα μέσα από την εξέταση της ζωής ενός γήινου μυρμηγκιού.»

–          «Γέροντα, σ’ ευχαριστώ. Ανησυχώ πολύ για το συνοικισμό. Λένε ότι μπορεί να αλλάξουν εκεί τα χάρτάκια και αντί να γράφουν ευρώ να γράφουν δραχμές για τις συναλλαγές. Κι αν γίνει αυτό πώς θα ζήσουμε χωρίς Αιφόουν και Πόρσε Καγιέν;»

–          «Δεν φθάνουν τα ψάρια, το ψωμί και οι ελιές; Αλλά μη φοβάσαι. Τα χαρτάκια δεν θ’ αλλάξουν σύντομα. Προβλέπω…»

–          «Τι γέροντα βλέπουν τα ματάκια σου;»

–          «Προβλέπω …, προβλέπω Συγκυβέρνηση! Σ’ έναν άδειο δρόμο Τσίπρας και Σαμαράς περπατούν χέρι-χέρι. Ο Καμμένος στη γωνία τους κουνάει το μαντήλι. Ο κόσμος, κλεισμένος στα σπίτια κοιτάει κρυφά μέσα από τις γρύλλιες και απορεί. Γι’ αυτό ψηφίστηκε, λένε το Σύμφωνο Συμβίωσης Ομόφυλων Μυρμηγκιών;»

–          «Γέροντα είσαι σίγουρος; Μήπως θόλωσε το τζάμι των γυαλιών σου από το αχνιστό κατσικάκι φούρνου; Τι νέα είναι αυτά;»

–          «Χα χα χα! Ο Μέγας Σκηνοθέτης ποτέ δεν λαθεύει. Ο Τσίπρας συνεργάστηκε με Καμμένο. Γιατί όχι και με Σαμαρά; Οι λόγοι είναι εθνικοί. Η χώρα πρέπει να σωθεί χωρίς να γίνει επανάσταση. Γιατί η επανάσταση θέλει αίμα που κανείς δεν θέλει να δώσει. Και πάντοτε έλειπαν από τον συνοικισμό οι εθελοντές αιμοδότες. Ο νεοέλληνας θέλει να ζει σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα «στη χώρα των ελεύθερων» χωρίς όμως να αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι κατοικεί «σε σπίτι γενναίων». Και η πίτα γεμάτη με ευρώ και ο σκύλος χορτάτος με ελευθερίες όμως δεν γίνεται γιατί αυτό αντιβαίνει ταυτόχρονα και τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και τη θεωρία των πάντων του Χόκινγκ.  Το πιο παράξενο όμως είναι ότι αυτό γενικά το αντιλαμβάνονται μέχρι και στρατιώτες μυρμήγκια όπως ο Κρις Κάιλ που ευφυία αντίληψης της γεωπολιτικής δύσκολα λες ότι έχουν».

–          «Και θα κάνουν δημοψήφισμα πρώτα γέροντα;»

–          «Θα σου πω, αλλά μην με κουράσεις άλλο. Μπορεί και να γίνει. Δεν έχει όμως αποφασιστεί ακόμη, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Αν όμως γίνει, το επίσημο ερώτημα θα είναι «Ναι ή Όχι στο Ευρώ;» και από πίσω «Ναι ή Όχι στη Συγκυβέρνηση; Αρκετά, μ’ όλα αυτά όμως. Φέρε μου τον μπακλαβά της θείας Γιολάνδης για επιδόρπιο γιατί πρέπει να κοιμηθώ».

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού