#014 Οι φιλήσυχοι ΦΙΛΟΙ μου

Οι ΦΙΛΟΙ μου είναι φιλήσυχοι άνθρωποι: κοιτάζουν τη δουλειά τους, φροντίζουν τα του οίκου τους με αφοσίωση. Είναι κουβαλητές και καλοί οικογενειάρχες. Ψηφίζουν πάντα, χάρη μιας διορατικής ικανότητας την οποία δεν κατέχω, το κόμμα που θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα. Με λίγα λόγια οι ΦΙΛΟΙ μου τα έχουν πάντα καλά με όλους: δεν τους έχει ξεφύγει ποτέ κακή κουβέντα για κανέναν.

Πιστεύουν πως μόνο το καλό νικά σε αυτόν τον κακό κόσμο, και υπερασπίζονται μόνο τη θετική πλευρά όλων των προβλημάτων: είναι οικολόγοι, αλλά δεν σκύβουν να μαζέψουν τα διαφημιστικά φυλλάδια από την είσοδο της πολυκατοικίας. Έχουν αντιρατσιστικές απόψεις αλλά μένουν σε γειτονιές που δεν νοικιάζουν διαμερίσματα σε ξένους. Εκφράζουν την κοινή γνώμη: αγαπάνε τα φιλμ, τα βιβλία, τις ζωγραφιές, τις μουσικές και τις θεατρικές παραστάσεις που αγαπάνε όλοι οι ΦΙΛΟΙ τους.

Οι φιλήσυχοι ΦΙΛΟΙ μου παρίστανται σε όλες τις εκδηλώσεις, ανταλλάσσουν χειραψίες, αγκαλιές και φιλοφρονήσεις με όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Πρωτοστατούν στις φωτογραφίες με ανθρώπους που έχουν τη χείριστη των εντυπώσεων γι αυτούς. Ανταλλάσσουν χειροφιλήματα κι ασπασμούς με άτομα που τα κατακρίνουν, τα αντιπαθούν και τα χλευάζουν στο ιδιωτικό τους περιβάλλον. Οι φιλήσυχοι ΦΙΛΟΙ μου κρίνουν κι έχουν άποψη για όλα, αλλά δεν την εκφράζουν ποτέ δημόσια. Ο δημόσιος λόγος τους είναι προσαρμοσμένος με την επιφάνεια του αποδεκτού.

Οι φιλήσυχοι ΦΙΛΟΙ μου παρακολουθούν τα πάντα, σιωπηλά: μόλις τους θίξει κάποιος ή έστω θεωρήσουν πως θίγονται, βάζουν τρίτους  να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους: τις συμβίες, τις αγαπητικιές, τους  θαυμαστές που διαθέτουν.  Οι φιλήσυχοι ΦΙΛΟΙ μου χρησιμοποιούν φερέφωνα στο δημόσιο διάλογο για να μπορέσουν να διατηρήσουν οι ίδιοι την Ολύμπια ηρεμία τους, τη φήμη πως πέρασαν με σκυμμένο το κεφάλι από αυτή τη ζωή, μια ζωή που δεν έδωσε τροφή σε σκάνδαλα και εξάψεις και παραλογισμούς. Είναι μια ευθεία γραμμή σύνεσης και μετριοφροσύνης η ζωή τους, τόσο ευθεία σαν την παύλα στο καρδιογράφημα του εκπνεύσαντος.

Οι φιλήσυχοι ΦΙΛΟΙ μου είναι αόρατοι,  παντογνώστες κι έχουν ένα στρατό από καλοθελητές που είναι έτοιμοι να τους προστατεύσουν με προτεταμένα τα ξίφη τους. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα του πνευματικού κόσμου τις μάχες τις δίνουν οι μεσολαβητές: οι φιλήσυχοι ΦΙΛΟΙ μου συμμετέχουν μόνο σε ειρηνικές λαμπαδηδρομίες.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού