#004 Η ιδιότυπη ομηρεία της GOOGLE

Λέγεται πως η ζωή θα έμοιαζε με φυλακή, εάν δεν ήταν θέμα ελεύθερης επιλογής η προτίμηση του κρασιού ή του νερού, το να είμαστε αθεϊστές ή ψευδευλαβείς. Ή να προτιμάμε το κόκκινο κρασί  σε μια περίοδο της ζωής μας και αμέσως μετά το λευκό. Οι νοικοκυρές αλλάζουν επίπλωση σαν τον Πικάσο έχουν κι αυτές τις δικές τους περιόδους,  βάφουν τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσα. Η επιλογή σε διάφορα θέματα που μας προτείνει η ζωή, επαφίεται στο άτομο. Κάποιος ξεκινά ριζοσπάστης, συνεχίζει την καριέρα του ως ισορροπιστής και καταλήγει συμφιλιωμένος στην αγκαλιά του συστήματος.

Και το σύστημα ωστόσο έχει τις δικές του επιλογές: ποντάρει κι αυτό από την πλευρά του σε άλογα, και τα άλογα ως γνωστόν τα σκοτώνουν όταν αρχίσουν να κουτσαίνουν. Μας επισημαίνει ο Μούζιλ πως, προς τα κυριότερα στοιχεία του ο ανθρώπινος χαρακτήρας είναι καταναγκασμός, ως προς τα δευτερεύοντα όμως ύποπτη αυθαιρεσία. Η GOOGLE καταγράφει κι αποθηκεύει ακόμα κι όσα κάποιος στην πορεία της ζωής του διαγράφει και αποκηρύσσει.

“Ποινική αγωγή εναντίον της Google από έξι ευρωπαϊκές χώρες για την πολιτική απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζει”…αναφέρουν στα ψιλά οι εφημερίδες, αλλά κανένας-ούτε εγώ-δεν κάθεται να τις διαβάσει. Μετά από μια αήθη επίθεση που δέχθηκα πριν λίγους μήνες κάθομαι ωστόσο και ξαναδιαβάζω:

“Οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και της Γαλλίας, αποφάσισαν σήμερα να ασκήσουν από κοινού ποινική αγωγή εναντίον της Google, η οποία δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις τους να μεταβάλει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των 27 είχαν καλέσει την Google να προβεί σε διορθώσεις της νέας πολιτικής απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων των υπηρεσιών της εντός ενός τετραμήνου, προκειμένου να «συμμορφωθεί» προς τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την Πληροφορική και τις Ελευθερίες, υπό την απειλή της έναρξης «ποινικής αγωγής»”.

Έως ότου δούμε τι θα γίνει με τη GOOGLE, εσείς κι εγώ θα είμαστε θύματα από αλιτήριους και γελοίους, οι οποίοι θα ξεψαχνίζουν το παρελθόν μας από δημιουργική στειρότητα κι ανικανότητα να συλλάβουν το «νέο» ή απλώς από φθόνο.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού