Δελτίο Τύπου: Μποϊκοτάζ στα Καύσιμα (21-28 Οκτωβρίου 2012)

Προς: ΜΜΕ, Πρωτοβουλίες Πολιτών, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς & Καταναλωτικές Οργανώσεις

 

Όλοι Μπορούμε να πούμε «Όχι»

 

Σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο, λόγω των διαρκών περικοπών και φορολογικών επιβαρύνσεων, η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά, μετά την Ιταλία. Επιπρόσθετα η ποιότητά τους είναι ίσως η χειρότερη στην Ευρώπη. Μια σειρά από αιτίες, όπως η υψηλή φορολογία, η διεθνής τιμή  του πετρελαίου (116 δολάρια η τιμή μπρεντ ανά βαρέλι), το ολιγοπώλιο στην αγορά πετρελαίου (όλοι υποχρεούνται να αγοράζουν καύσιμα από τα τέσσερα διυλιστήρια της χώρας και τις δέκα εταιρίες χονδρεμπόρους) και η παράνομη συμπεριφορά  εταιριών-μεσαζόντων-πρατηριούχων είχαν ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει στην αγορά αυτό το «νέο είδος» καυσίμου, ελληνικής επινόησης το οποίο είναι ταυτόχρονα και λαθραίο και πανάκριβο και κάκιστης ποιότητας.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Intellectum ανέδειξε το θέμα, αρχικά στην ηλεκτρονική στήλη «Αποτυπώματα Ημέρας» (https://intellectum.org/2012/ 09/20/the-golden-prices-of-the-impure-oil) και έπειτα στην εφημερίδα FREE SUNDAY και τον ιστοτόπο TVXS.gr. Θεωρώντας όμως ότι οι διαπιστώσεις από μόνες τους πλέον δεν αρκούν, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μποϊκοτάζ καυσίμων την εβδομάδα 21-28 Οκτωβρίου 2012.

Καλούμε ΜΜΕ, Πρωτοβουλίες Πολιτών, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς & Καταναλωτικές Οργανώσεις σε συσπείρωση δυνάμεων προκειμένου να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα: την εβδομάδα του «Όχι», οι Έλληνες μπορούμε να πούμε τουλάχιστον «Όχι» στις ληστρικές τιμές των καυσίμων, «Όχι» στη νοθεία των καυσίμων, «Όχι» στα ολιγοπώλια & «Όχι» στα κάκιστης ποιότητας καύσιμα περιορίζοντας στο ελάχιστο τη χρήση καυσίμων για θέρμανση και μετακίνηση και χρησιμοποιώντας ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιτυχία του μποϊκοτάζ θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των τιμών και στην επίρρωση της αδύναμης σήμερα «πολιτικής βούλησης» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πολύπλευρου αυτού ζητήματος.

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη διάθεσή σας να δημοσιοποιήσετε την πρωτοβουλία μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση στα τηλέφωνα 2310 551 510  & 6944 60 73 63.

 

Εκ μέρους της ομάδας του Intellectum

Βίκτωρ Τσιλώνης

αρχισυντάκτης

                                                        


————————————————————————-

Σχετικά με το Intelllectum (intellectum.org):

 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Intellectum στοχεύει στη συστηματική ανάπτυξη του στοχασμού, του κοινωνικού προβληματισμού και του επιστημονικού διαλόγου. Από το 2006 έως σήμερα έχει εκδώσει εννέα τεύχη του περιοδικού Intellectum, ενώ από τον Ιούνιο του 2012 ξεκίνησε να έχει αμεσότερη συμμετοχή στην ανάλυσης της επικαιρότητας με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής του στήλης «Αποτυπώματα Ημέρας» και τη συνεργασία της εν λόγω στήλης με την εφημερίδα Free Sunday και τo TVXS.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Intellectum μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://intellectum.org/intellectum

 

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού