ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ Αναζητώντας Αγχωμένα Ραπανάκια σε Δελτίο Στοιχήματος

Αν υπήρχε επισήμως πολιτικό στοίχημα, η πρωτοφανής παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Βασίλη Ράπανου από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών προτού καν αυτός γίνει επισήμως υπουργός (δηλαδή ορκιστεί), θα είχε στείλει όλους τους παίκτες μαζί χιλιόμετρα μακριά από τα ταμεία σ’ ένα τεράστιο κουβά κοντά στους βραβευμένους για την προστασία του περιβάλ-λοντος Ταγαράδες Θεσσαλονίκης.

Ευτυχώς, όμως, επισήμως ακόμη τέτοιου είδους στοιχήματα δεν επιτρέπονται στα οικεία Προποτζίδικα αφού από την μία πλευρά η ελληνική πολιτεία θεωρεί την πολιτική ως μια καθ’ όλα σοβαρή ενασχόληση που δεν μπορεί να υπόκειται στον τζόγο, ενώ από την άλλη ο ΟΠΑΠ, η Λάντμπροουκς και η ΣπορτΜπετ. κομ δηλώνουν ευτυχισμένοι κερδίζοντας χρήματα από τους άσχετους και σχετικούς στοιχηματζίδες μέσα από παιχνίδια όπως Γερμανία-Ελλάδα: 4-2, στα οποία μπορεί να κερδίσει μοναχά κάποιος τρελός και όχι οποιοσδήποτε άλλος γέρος, παιδί, γνώστης ή χαζός αποφασίσει να στοιχηματίσει με βάση τα στοιχεία του αθλήματος, την προϊστορία, τα στατιστικά ή τις μαθηματικές πιθανότητες.

Έτσι, λοιπόν, αυτός ο κεραυνός εν αιθρία, δεν είχε τουλάχιστον άμεσα δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τους δύσμοιρους Έλληνες πολίτες που ονειρεύονται μάταια καθημερινά λαχεία, αυτοκινητικά ατυχήματα και προσφορές εργασίες από το εξωτερικό προκειμένου «να πιάσουν την καλή» και να αποδράσουν από την μεγαλύτερη οικονομική φυλακή της Ευρώπης εκτάσεως 131.944 τετραγωνικών χιλιομέτρων με χιλιάδες εντούτοις καταγάλανες παραλίες, που είναι ικανές να ξεγελούν τους τροφίμους τα καλοκαιριάτικα Σαββατοκύριακα, τόσο πολύ που μάλιστα κάποιοι από αυτούς να θεωρούν ότι κρίση δεν υπάρχει στ’ αλήθεια επειδή είναι ασφυκτικά μποτιλιαρισμένοι οι δρόμοι της Χαλκιδικής Σαββάτο πρωί και Κυριακή απόγευμα.

Σίγουρα, όμως, η αδιευκρίνιστη μέχρι τώρα παραίτηση την οποία έκανε δεκτή ο επίσης ασθενής (και όχι κατά φαντασία ασθενής του Μολιέρου) πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα έχει σύντομα πολύ δυσμενέστερες οικονομικές συνέπειες για όλους τους φορολογούμενους Έλληνες και ανεξαρτήτως από το εάν αυτοί παίζουν στοίχημα ή όχι, αφού υποδηλώνει εμμέσως τα δυσβάστακτα  μέτρα που έρχονται. «Γιατί θ’ αναβλύσει τόσο πολύ αίμα που ακόμη και ο χασάπης στη θέα του θα τρομάξει και θ’ απορεί» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σάρλος Χουέντες στο αμετάφραστο μυθιστόρημά του «Η Κρυμμένη Άβυσσος».

Τα δε λόγια της επιστολής του πρωθυπουργού «Θέλω πριν απ’ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σ’ ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες τον ρόλο που σου ανέθεσα και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια. Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που παρά την περιπέτειά σου, δηλώνεις “παρών”»  θα μπορούσαν ευκόλως να μεταφραστούν και ως:

«Θέλω πριν απ’ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες τον ρόλο που σου ανέθεσα και καταλαβαίνω απόλυτα την απόφασή σου να αποχωρήσεις πρώτος απ’ όλους από την κυβέρνηση. Ξέρω ότι κανείς δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί εύκολα την ηλεκτρική καρέκλα που σου ανέθεσα, αλλά ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να υπολογίζουμε στην πολύτιμη θυσία σου και σε ευχαριστώ που παρά την περιπέτειά σου είσαι ακόμη ζωντανός».

Τέλος, όσον αφορά την εύθραυστη κατάσταση υγείας του Βασίλη Ραπάνου, ο οποίος εντούτοις θα πάρει εξιτήριο από το «Υγεία» μόλις αύριο, αυτή φέρεται να οφείλεται σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες σε αγχωμένα ραπανάκια που ξεπήδησαν εξαιτίας της αφόρητης ζέστης από το χώμα και καρφώθηκαν με μανία σ’ ένα χαμένο δελτίο στοιχήματος της Εθνικής Ελλάδας ενός έντιμου αγρότη του Θεσσαλικού κάμπου προτού καταλήξουν στο στομάχι του συμπαθή προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού