ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ Εμπρός Καλή μας Εθνική!

Την Παρασκευή το βράδυ δεν θα πας για κλάμπινγκ. Δεν θα μείνεις μέχρι αργά στη δουλειά (αν έχεις), δεν θα παίζεις παιχνίδια στον υπολογιστή με τις ώρες, δεν θα βγεις με την κοπέλα ή το αγόρι σου, όχι δεν θα κάνεις τίποτα από όλα αυτά.

Θα μείνεις καθηλωμένος στην οθόνη υγρών κρυστάλλων της τηλεόρασής σου, ξαπλωμένος-η στον αναπαυτικό σου καναπέ με μια παγωμένη μπύρα στο χέρι (Άλφα, Φιξ, Μύθος, όχι Amstel, Heineken ή Kaiser) και θα περιμένεις με ανυπομονησία ν’ αρχίσει ο αγώνας της Εθνικής σου, της Εθνι – Καρα! σου.

Ναι, είναι το «Γιούρο 2012», ναι ούτως ή άλλως αυτή τη μέρα θα την αφιέρωνες στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Τα πράγματα φέτος έχουν αλλάξει. Δυστυχώς – όχι μόνο για σένα – αυτή τη φορά δεν βλέπεις την αντίπαλη ομάδα. Όχι, δεν βλέπεις την ομάδα ποδοσφαίρου της Εθνικής Γερμανίας.

Στη θέση του Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ βλέπεις την Άνγκελα Μέρκελ, στη θέση του Λούκας Ποντόλσκι βλέπεις τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στις θέσεις όλων των υπόλοιπων παιχτών βλέπεις τραπεζίτες, ΔΝΤ, την Στάνταρντ & Πουρς και οποιονδήποτε άλλον εγχώριο παράγοντα τόλμησε να σε εκφοβίσει, να σε χλευάσει και να σε καταβαραθρώσει άκοπα  στη σίγουρα όχι και τόσο «αναπαυτική» σημερινή σου θέση.

Περιμένεις λοιπόν με αγωνία, καλείς τους φίλους σου να ξεσπάσουν μαζί σου στην οθόνη της τηλεόρασης (που πιθανόν ν’ αποχωριστείς σύντομα μαζί με το σπίτι σου) και ελπίζεις στη νίκη που θα σε δικαιώσει έστω για λίγο, μολονότι στο Στοίχημα ο συντελεστής νίκης είναι τουλάχιστον 9. Κι αφού η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν αλλάζει, ε τότε ας αλλάξει πάλι στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας, σκέφτεσαι, έστω πάλι για λίγο (όχι δεν σε νοιάζουν πια οι ξεπουλημένες ομάδες, τα στημένα παιχνίδια, έλα μωρέ, εξάλλου, ποιος νοιάζεται πια γι’ αυτά!;).

Μας αξίζει μια νίκη στο ποδόσφαιρο, μια νίκη για την Ελλάδα, μια νίκη για τη Μέρκελ που θα βρίσκεται ως επίσημος θεατής στο γήπεδο και θα θαυμάσει δίκην Ρωμαίας αυτοκράτειρας τον άρτο και τα θεάματα στην Πολωνία.

Γιατί ίσως τελικά μια άσπρη μέρα μόνο εκεί θα βρούμε, «στο θεαθήναι». Κι ας πάει να καίγεται όλη η χώρα, εσύ πάντως έκανες το καθήκον σου.  Ψήφισες δυο φορές. Τι ψήφισες;

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού