ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ Ιστορίες Εξαναγκασμένων Ανθρώπινων Μετακινήσεων (με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων)

Ο Σ. είναι από την Αλβανία. Δουλεύει οικοδομή και το βράδυ κάνει ντελίβερι. Είναι έντεκα χρόνια στην Ελλάδα. Πέρσυ αγόρασε σπίτι στα Πατήσια με δάνειο από την Alpha. Είναι ο μόνος άνθρωπος που ξέρω στην ηλικία μου να έχει αγοράσει σπίτι. Απατάει τη γυναίκα του.

Ο Λ. είναι κι αυτός από την Αλβανία. 18 χρονώ παιδί. Εξ αιτίας σοβαρού προβλήματος στη σπονδυλική του στήλη, δύσκολα θα βρεθεί δουλειά γι’ αυτόν. Ήρθε στην Ελλάδα για να υποβληθεί σε επέμβαση. Δόθηκαν όλες σχεδόν οι οικονομίες της οικογένειας στους γιατρούς, η εγχείρηση δεν πέτυχε. Ο Λ. ξέμεινε στην Αθήνα με κάτι θείους του και προσπαθεί να βγάλει άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Στο μεταξύ τον συνέλαβαν χωρίς χαρτιά και τον κράτησαν αρκετές μέρες στο Αστυνομικό Τμήμα της Ραφήνας. Έχει τα πιο υγρά πράσινα μάτια.

Η Α. είναι από τις Φιλιππίνες. Ο σύντροφός της, Ε., της είπε πως για να βγάλει άδεια παραμονής πρέπει να δώσουν στο δικηγόρο 1.600 ευρώ για ένσημα. Η Α. έδωσε στον Έ. όλες της τις οικονομίες κι εκείνος τις μοιράστηκε με το δικηγόρο. Μετά, εξαφανίστηκε. Ένα χρόνο μετά, τα ένσημά της δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.

Η Λ. είναι Ρωσίδα. Έρχεται πάντα στο δικηγορικό γραφείο με σημάδια. Ειδικεύεται στα hardcore γούστα.

Ο Ά. είναι Μαροκινός, παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών. Είναι μεσάζων. Είναι σωματέμπορος. Για κάθε άδεια παραμονής βγάζει από 100, 200 μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ο Σ. από τη Συρία. Αδελφός μαχαιροβγάλτη. Κυκλοφορεί μονίμως με το μπλουτούθ στο αυτί. Κάνει διαρκώς συνεννοήσεις.

Ο Μπ. είναι Αλβανός. Στα 16 του έκανε φυλακή στην Ελβετία για ναρκωτικά. Διακίνηση ηρωίνης. Είναι φίλος. Δουλεύει οικοδομή, έχει γίνει εργοδηγός και μέγα καμάκι. Κερνάει πάντα τον καφέ.

Ο Γ. είναι Ρουμάνος. Κατηγορήθηκε για 102 διαρρήξεις και προφυλακίστηκε. Ήταν στον Κορυδαλλό για ενάμιση χρόνο. Μετά δικάστηκε και αθωώθηκε. Το κατηγορητήριο ήταν σαθρό. Έκτοτε του παρακρατούν το διαβατήριο, δήθεν για έλεγχο γνησιότητας, καθώς και το αυτοκίνητό του που είχε κατασχεθεί από την αστυνομία ως εργαλείο του εγκλήματος.

Η Ι. είναι Λεττονή. Για να βγάλει άδεια επαγγέλματος ιερόδουλης και συνακόλουθα άδεια παραμονής έπρεπε να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από τις οποίες να προκύπτει ότι δεν πάσχει από λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η Ι. έπασχε από σοβαρό αφροδίσιο νόσημα. Μου είπε ότι το κόλλησε σε πισίνα.. Δεν έμαθα τι απέγινε, δεν ξέρω πού βρίσκεται.

Ο Μ. είναι Γεωργιανός. Επαγγέλλεται προαγωγός. Μια από τις ‘κοπέλες του’, η Ε., λίγο πριν απελαθεί, τον κατήγγειλε στην αστυνομία για σωματικές βλάβες. Οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται λίγο πριν την απέλαση, όταν δεν υπάρχει πια ο φόβος των αντιποίνων του προαγωγού ή των ανθρώπων του.. Στην απολογία του ο Μ. ισχυρίστηκε ότι διατηρούσε σχέσεις με την Ε. που την είχε γνωρίσει σε κάποιον οίκο ανοχής. Επειδή όμως εκείνος την ερωτεύτηκε, της ζήτησε στην πορεία να αφήσει τη δουλειά που έκανε και να μείνουν μαζί και πως εκείνη, εθισμένη στο εύκολο χρήμα, αρνήθηκε. Ο ‘καημένος’ ο Μ., πληγωμένος, την χώρισε κι εκείνη για να τον εκδικηθεί, τον κατήγγειλε.. Το υπόμνημα της απολογίας του το έγραψα εγώ. Ντρέπομαι.

Ο Β. είναι Πολωνός. Πηγαίνει με γέρους επ’ αμοιβή, φοράει ένα πολύ διαπεραστικό άρωμα πατσουλί, έχει μια ουλή στο πρόσωπο.

Ο Ου. είναι από τη Νιγηρία. Από τους βετεράνους Νιγηριανούς της Κυψέλης, έχει το πιο γνωστό μπακάλικο. Συχνά θα τον δεις στην τηλεόραση να καταγγέλλει χειρονομώντας έντονα την αδιαφορία των αρχών για τους αλλοδαπούς, την άνιση μεταχείριση, την προκατάληψη. Τον ξέρουν πια όλοι και μειδιούν, έχει γίνει κάπως γραφικός με τα φαρδιά του ρούχα και τις αγριοφωνάρες.

Ο Μ. είναι Πακιστανός. Κατάφερε να γίνει δεκτό το αίτημά του για παροχή πολιτικού ασύλου. Μόνο που..επειδή δουλεύει ντελίβερι, σε μια μπόρα, η κάρτα του βράχηκε, κουρελιάστηκε, τα γράμματα σβήστηκαν και δεν του εκδίδουν καινούρια. Εϊναι ήδη υπό απέλαση.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού