ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Το Πανεπιστήμιο σε Κρίση – Γιάννης Μυλόπουλος

Η ελληνική πολιτεία προσπάθησε στην εξαιρετικά ταραγμένη αυτή περίοδο να θέσει σε ισχύ το Νόμο 4009/2011 με τίτλο «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και
διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, χωρίς να εισακούσει ούτε μια πρόταση της ακαδημαϊκής κοινότητας για το νέο νόμο-πλαίσιο.

Παρά την ύπαρξη όμως μιας συντριπτικής πλειοψηφίας της τάξης του 83% του συνόλου των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι ψήφισαν το νέο νόμο, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη και μάλιστα μετά την υπουργοποίηση του ακαδημαϊκού και τέως πρύτανη στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, ο άρτι ψηφισθείς νόμος-πλαίσιο άρχισε να μετακινείται γοργά-γοργά στις ελληνικές καλένδες.

Μέσα σ’ αυτή τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο μάς φάνηκε ιδιαίτερα επίκαιρη, μα πάνω από όλα ουσιώδης, η λήψη μιας συνέντευξης από τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, πρώην πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) και σήμερα πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλο, μολονότι τότε ακόμη ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αρχίσει να παραδίδει ομιλίες σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ούτε είχε εκδοθεί η ιστορική απόφαση δυνάμει της οποίας επιδικάστηκε το ποσό των 300.000€ ως αποζημίωση στον Αυγουστίνο Δημητρίου, τον φοιτητή-θύμα της περιβόητης «ζαρντινιέρας».

Για το λόγο αυτό ακριβώς μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού επιδόθηκαν σε μια μικρή έρευνα γύρω από τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Στην ομάδα αυτή συμμετείχε με ιδιαίτερο ζήλο και ο Αντώνης Γαλανόπουλος, ο οποίος προετοίμασε αρκετές από τις ερωτήσεις που ακολουθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι, ένεκα μιας ταραχώδους συνεδρίασης του πρυτανικού συμβουλίου, η αρχικά προγραμματισμένη συνέντευξη αναβλήθηκε. Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες, η συνέντευξη ορίστηκε ξανά ακριβώς μια εβδομάδα μετά χωρίς τον Αντώνη, ο οποίος αδυνατούσε να παρευρεθεί στο νέο ραντεβού. Στη συνέντευξη που τελικά ακολουθεί συνομιλούμε με τον Γιάννη Μυλόπουλο για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν την παιδεία μας και «το ελληνικό πανεπι-στήμιο των αντιφάσεων» του χθες, του σήμερα και πιθανότατα του αύριο.

Διαβάστε το πρώτο μισό της συνέντευξης εδώ:

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού