Τέρατα στην ομίχλη

«Θέλω να σας διηγηθώ μια ιστορία. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια δημοκρατική χώρα. Είχε σύνταγμα, είχε νόμους, είχε ατομικά δικαιώματα, πρόεδρο, βουλή και δικαστήρια… Ο λαός δεν ήταν ευχαριστημένος με την κυβέρνηση εκείνης της εποχής αλλά είχε την εξουσία να εκλέξει νέα κυβέρνηση… [Οι άνθρωποι] ένιωθαν σίγουροι ότι κανένας δεν θα μπορούσε να τελέσει το έγκλημα της παραβίασης των δημοκρατικών θεσμών. Επιθυμούσαν την αλλαγή προς το καλύτερο, τους ενέπνεε η πρόοδος και θεωρούσαν πως ήταν στο χέρι τους. Ήλπιζαν σ’ ένα καλύτερο μέλλον.»

Φιντέλ Κάστρο, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ, εκδόσεις Αιώρα, (2009), σ.103

Σε μια περίοδο κοσμογονικών αλλαγών, για τις οποίες η πληροφόρηση είναι σχεδόν πάντοτε ελλιπής και πολύ συχνά λαθεμένη, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα διαβρωμένο κράμα και των δύο στοιχείων, ο μέσος άνθρωπος παραμένει έρμαιο συνταρακτικών γεγονότων που αδυνατεί να κατανοήσει, πόσο μάλλον να διαχειριστεί.

Το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα (του οποίου τις άκρως επικίνδυνες συνέπειες θα βιώνουμε λαθραίως για πολλά έτη), οι αλυσιδωτές κοινωνικές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη (με την αναζήτηση των μελών της οικογένειας Καντάφι ως τελευταίο επεισόδιο), η πρόσφατη απίθανη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν (τον οποίο, σύμφωνα με τη γαλήνια δήλωση της Μπεναζίρ Μπούτο στο τηλεοπτικό κανάλι CNN στις 2 Δεκεμβρίου 2007, είχε σκοτώσει προ πολλού ο Ομάρ Σεΐκ), η ουσιαστική χρεοκοπία της Ελλάδας σε οικονομικό αλλά πρωτίστως θεσμικό-κοινωνικό επίπεδο, η ευρύτερη οικονομική κρίση σε χώρες της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και έπονται και άλλες), η μυστηριώδης υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν και το κίνημα των αγανακτισμένων στις πλατείες (που παραδόξως γνώρισε τη μεγάλη στήριξη των ΜΜΕ από την πρώτη κιόλας στιγμή και εσχάτως μεταλαμπαδεύτηκε και στην Αμερική με το σύνθημα «Οκιουπάι Γουόλ Στριτ»), συνιστούν τα κυριότερα πέτρινα κομμάτια του παγκόσμιου ψηφιδωτού σήμερα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/wp-content/uploads/2012/04/ITL08_007009_Terata-stin-Omixli_Victor-Tsilonis.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού