Στέλιος Κούλογλου Συνέντευξη Χωρίς Σύνορα

Είναι ένας δημοσιογράφος που δεν χρειάζεται για το ελληνικό κοινό ιδιαίτερες συστάσεις: Έμπειρος και καταξιωμένος παρουσίαζε για πολλά χρόνια την επιτυχημένη εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», την οποία κυβερνητικοί παράγοντες διέκοψαν με ωμή παρέμβασή τους το 2008, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και λίγες μέρες προτού προβληθεί ντοκιμαντέρ που τους αφορούσε. Έχοντας ήδη γυρίσει το εμβληματικό ντοκιμαντέρ σε στυλ κινηματογραφικής ταινίας «Οι εξομολγήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου», το οποίο βασίζονταν στο ομώνυμο βιβλίο του Τζών Πέρκινς, καθώς και στην έκδοση του μυθιστορήματός του «Ποτέ μην πας μόνος στο ταχυδρομείο», με πλούσιες αναφορές από τον καιρό που ήταν ανταποκριτής στο ανατολικό μπλοκ, προχώρησε στη δημιουργία της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης με τίτλο «Τηλεόραση Δίχως Σύνορα» (www.tvxs.gr).

Έπειτα από επικοινωνίες που κράτησαν αρκετό καιρό συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα μέσα Μαρτίου του 2011, όπου παρουσιαζόταν το δεκάλεπτο αλλά εξαιρετικά ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Γέλκαμ του Γιούροπ» (Welcome to Europe) και θέμα τα προβλήματα των μεταναστών στην Ευρώπη(;). Η συζήτησή μας, η οποία έλαβε χώρα στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά επίκαιρη μέχρι σήμερα, παρά δηλαδή τα ραγδαία γεγονότα και το πλήθος των «απρόβλεπτων» εξελίξεων (βλ. Μεσοπρόθεσμο, Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης «συνεργασίας», νέες διαπραγματεύσεις για την οικονομική μας υποδούλωση και επίσημη χρεοκοπία φυσικά ολοένα πιο κοντά).

Στη συνέντευξη λοιπόν που ακολουθεί –και στην οποία ως εμπειρότατος δημοσιογράφος ήταν αρκούντως προσεκτικός και λιγότερο ίσως αποκαλυπτικός απ’ ό,τι περιμέναμε– συζητάμε για την ελευθερία του λόγου, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, το μεταναστευτικό, τις τρέχουσες εξελίξεις και «τα ασημικά που πρέπει να δώσουμε στους ξένους», (αφού εξέλιπαν τότε άλλες διάσημες δηλώσεις, όπως αυτές του Πάγκαλου: «όλοι μαζί τα φάγαμε» και «δεν έχω να πληρώσω τους έκτατους φόρους για την ακίνητη περιουσία, ας με βάλει αν θέλει ο Βενιζέλος φυλακή!»).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/wp-content/uploads/2012/04/ITL08_046059_Synenteuxi-Stelios-Kouloglou_Victor-Tsilonis.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού