Η Επικράτηση του Υπανθρώπου και οι Βόλτες μ’ ένα Ποδήλατο

Περίληψη: « Ένα μικρό, μικρό ποδήλατο κι ένα μικρό, μικρό παιδί είδαν το Τίποτα να ορθώνεται και έκαναν βόλτες στη ζωή», «Το ποδήλατο», στίχοι & μουσική: Ελένη Βιτάλη

Η νοητή επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας αποτελεί όσο μεγαλώνουμε το τελευταίο καταφύγιό μας, αφού αποτελεί την άμεση αντανάκλαση των ευαισθησιών και της ανθρωπιάς μας.

Αυτό ισχύει και σήμερα που η οικονομική κρίση έχει πάρει την μορφή της αινιγματικής ομίχλης του ομώνυμου βιβλίου του Στίβεν Κινγκ. Η εν λόγω κρίση, η οποία αρχικά χαρακτηρίστηκε από ειδικούς και πολιτικούς ως μεγάλη «αλλά όχι παρόμοια μ’ αυτή του 1929», πολύ γρήγορα επαναχαρακτηρίστηκε ως «σαφώς σοβαρότερη από εκείνη του 1929». Σύντομα έτσι εδραιώθηκε ένα κλίμα φόβου και αβεβαιότητας όχι μόνο για τις μικρο‐μεσοαστικές τάξεις αλλά και για το ίδιο το Κεφάλαιο που διείδε όπως ο Κρόνος τον κίνδυνο της καταβρόχθισής του από ένα δικό του παιδί, την απληστία.

Ωστόσο, για το «ανεξήγητο» και «αναπάντεχο» φαινόμενο της οικονομικής κατάρρευσης πολυεθνικών κολοσσών και τραπεζών είχε ήδη προειδοποιήσει εσχάτως ο Τζόελ Μπάκαν. Με το πολυσυζητημένο του βιβλίο “The Corporation” το 2004, ο Μπάκαν εξηγούσε τα εγγενή αίτια της ανεξέλεγκτης λειτουργίας τους λίγο μετά τις πτωχεύσεις της Ένρον και WorldCom, όταν η αναίρεση της μυθικής αυτορρύθμισης των αγορών τέθηκε πλέον σοβαρά υπό αμφισβήτηση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/articles/other/Epikratisi%20ypanthropou%20kai%20voltes%20m%20ena%20podilato%20_%20Victor%20Tsilonis.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού