Τόμας Λουμπάνγκα Ντυίλο: το Χρονικό μιας Προαναγγελθείσας Δίκης

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Λουμπάνγκα συνεχίζουν να εκπλήσσουν. Παρά την αρχική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την απαλλαγή και απελευθέρωση του κατηγορουμένου λόγω του ανέφικτου διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης, τελικά το Τμήμα Εφέσεων αναίρεσε πρόσφατα την παραπάνω απόφαση. Επιπλέον, λιγότερο απροσδόκητα στη συνέχεια το Α΄ Τμήμα Πρώτου Βαθμού, στο οποίο αναπέμφθηκε η υπόθεση, αποφάσισε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 26 Ιανουαρίου του 2009.

Ο Τόμας Λουμπάνγκα Ντυίλο (Thomas Lubanga Dyilo) υπήρξε ο ιδρυτής και πρώην αρχηγός της πολιτικής και παραστρατιωτικής ομάδας  «Ένωση των Κονγκολέζων Πατριωτών» (UPC – Union des Patriotes Congolais), η οποία συστάθηκε το 2000 στο Κονγκό με τη συμμετοχή ατόμων κυρίως από τη φυλή Χέμα. Στην Ένωση των Κογκολέζων Πατριωτών εντάχθηκαν εξαρχής και οι Πατριωτικές Δυνάμεις για την απελευθέρωση του Κονγκό (Forces Patriotiques pour la Liberation du Congo (FPLC), που αποτελούν ουσιαστικά την στρατιωτική πτέρυγα της Ένωσης και διοικούνταν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2003 επίσης από τον Λουμπάνγκα.

      Η επαρχεία Ιτούρι, μια περιοχή στην βορειοανατολική πλευρά του Κονγκό, πλούσια σε μεταλλεύματα και με πολλά ορυχεία, έγινε με την έναρξη της νέας χιλιετίας πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διάφορων παραστρατιωτικών και αντάρτικων ομάδων, με συνέπεια πάνω από εξήντα χιλιάδες αθώοι πολίτες να σκοτωθούν και περίπου εκατό χιλιάδες να εκτοπιστούν από τις εστίες τους κατά το διάστημα 1999-2005. Η Ένωση των Κονγκολέζων Πατριωτών κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων το 2002 για σφαγές αμάχων στην παραπάνω επαρχία. Επίσης η ίδια οργάνωση κατηγορήθηκε από τον ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την δολοφονία οκτακόσιων πολιτών, μελών κυρίως της φυλής Λέντου, στην πόλη του Μογκμπβαλού και τα γύρω χωριά, καθώς και για την στρατολόγηση παιδιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, συχνά μετά τις μάχες, οι στρατιώτες του Λουμπάνγκα διεξήγαγαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι για την σύλληψη, τον βασανισμό και την εκτέλεση ανθρώπων που ανήκαν στη φυλή Λέντου, ενώ χαρακτηριστικό των θηριωδιών που διαπράττονταν είναι ότι μετά τις μάχες στην πόλη Χέμα, οι συλληφθέντες εκτελούνταν διά του θρυμματισμού του κρανίου τους με βαριοπούλα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/articles/issues/intellectum5/ITL05P027042_Lubanga.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού