Χάρης Βλαβιανός: Η Εύθραυστη Επικράτεια της Ποίησης

Περίληψη: Ο Χάρης Βλαβιανός μοιράζεται μαζί μας σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του τις απόψεις του για τα διαχρονικά και πάντοτε επίκαιρα θέματα της παιδείας, των εκδόσεων, των τεχνών γενικά και φυσικά της ποίησης.

      Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή στάθηκε το τελευταίο βιβλίο του Χάρη Βλαβιανού ≪Ποιον Αφορά η Ποίηση; Σκέψεις για μια Τέχνη Περιττή≫, η έκδοση του οποίου συνέπεσε χρονικά με τις δικές μας παράλληλες αναζητήσεις σχετικά με το ποιους θα έπρεπε ή έστω θα μπορούσε, δυνητικά, να αφορά η περιοδική έκδοση στοχασμού Intellectum.

      Έως εκείνη τη χρονική στιγμή συνεχίζαμε να θεωρούμε την ποίηση ως μια επικίνδυνα προκλητική terra incognita, μια εξαιρετικά σημαντική, μα και συνάμα δυσπρόσιτη, χώρα. Η ανάγνωση, όμως, του παραπάνω βιβλίου απομυθοποίησε τις όποιες ≪προκαταλήψεις≫ μας, προσφέροντάς μας ένα σαφές στίγμα για το τι είναι και ποιον αφορά η ποίηση. Ας μας επιτραπεί, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η λέξη ποίηση στα κείμενα του βιβλίου μας άφησε πολλές φορές την αίσθηση ότι μπορούσε εύκολα ν’ αντικατασταθεί με τη λέξη τέχνη ή ακόμη-ακόμη και με τη λέξη ζωή, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία και χρησιμότητα στο βιβλίο. Έτσι, η επιθυμία να φιλοξενήσουμε μια συνέντευξη του Χάρη Βλαβιανού, διευθυντή μεταξύ άλλων του περιοδικού ≪Ποίηση≫ και καθηγητή ιστορίας και ιστορίας των ιδεών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, αναδύθηκε αυθόρμητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/articles/issues/intellectum3/ITL03P071091_xaris_vlavianos.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού