Ρίτσαρντ Κάτουλα: Η Τέχνη της Πολιτικής Επικοινωνίας

Περίληψη: Ο καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Νορθίστερν Ρίτσαρντ Κάτουλα παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία της τέχνης της πολιτικής επικοινωνίας μέσα από αναφορές σε γεγονότα της αμερικάνικης πολιτικής ιστορίας. Επίσης μιλά για τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής και αμερικάνικης ακαδημαϊκής κοινότητας, το κίνημα της ελληνικής αναγέννησης, το ρόλο της θρησκείας στην πολιτική αλλά και τους τηλεοπτικούς κανόνες της πολιτικής επικοινωνίας.

      Ήταν περί τα μέσα Ιουλίου 2006 όταν ο καθηγητής επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Νορθίστερν των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Κάτουλα, ο οποίος έχει τιμηθεί εκτός των άλλων στο παρελθόν με την υποτροφία Φούλμπραϊτ (Fulbright), επισκέφθηκε για λίγες ημέρες τη Θεσσαλονίκη. Στο λιγοστό χρόνο της παραμονής του, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κάτουλα αποδέχθηκε ευγενικά την πρότασή μας για μία συνέντευξη στην οποία τελικά μιλήσαμε για πολύ περισσότερα θέματα απ’ ό,τι αρχικά ανέμενα.

      Η συνέντευξη αναδεικνύει όχι μόνο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης πολιτικής επικοινωνίας αλλά συνάμα και πολλούς απ’ τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικάνοι θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό. Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ή να μας κάνει υπερφίαλους διότι κι εμείς με τη σειρά μας έχουμε υιοθετήσει και υιοθετούμε διαρκώς πολλά στοιχεία από την αμερικάνικη κουλτούρα, μολονότι χρησιμοποιούμε υποτιμητικά τη λέξη «αμερικανιές» στην καθημερινή μας ομιλία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/articles/issues/intellectum2/ITL02p075094_SynenteyxiKatoula_tsilonis.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού