Λογική και Ευαισθησία: Τα Σκίτσα του Μωάμεθ

Περίληψη: Λογική και ευαισθησία θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των γεγονότων. Η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από την εφημερίδα «Jyllands Posten» έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και η ένταση του φαινομένου ξύπνησε -για μια ακόμη φορά- την ανησυχία στους Ευρωπαίους.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το χρονικό είναι λίγο πολύ γνωστό: η παραπάνω εφημερίδα, συμμεριζόμενη την αδυναμία τοπικού συγγραφέα να βρει καλλιτέχνες για να εικονογραφήσουν το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του Μωάμεθ, δημοσίευσε σειρά σκίτσων με τον Προφήτη. Έτσι θέλησε να υποστηρίξει την άποψη πως οι ίδιες οι δυτικές κοινωνίες θυσιάζουν την ελευθερία της έκφρασης εξαιτίας ενός κλίματος τρομοκρατίας και πως σ’ αυτό έπρεπε κάποιος να αντιδράσει.

Αναδημοσιεύσεις, διαδηλώσεις, βίαιες αντιδράσεις, θάνατοι, διπλωματικές επιπλοκές, μποϊκοτάζ προϊόντων, παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, απολύσεις δημοσιογράφων ήταν κάποια από τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/articles/issues/intellectum1/p111112_%28telos_epoxis_kryonidis%29.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού