<< Επιστροφή
InterPares

Τεύχος 1
- Λούβρο: Πολιτισμός και μεγαλείο


ΛΟΥΒΡΟ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Το παλαιότερο, μεγαλύτερο (6 εκτάρια=60.000 τ.μ.)και ίσως πλουσιότερο μουσείο του κόσμου ήταν κατά τη διάρκεια των αιώνων φρούριο, φυλακή, ανάκτορο των Γάλλων βασιλιάδων, διοικητική έδρα, Ακαδημία και πινακοθήκη.
Το μουσείο του Λούβρου μπορεί να θεωρηθεί μία από τις κοινωνικές κατακτήσεις της Γαλλικής Επανάστασης. Η ίδρυσή του ανάγεται σε ένα διάταγμα της Συμβατικής Συνέλευσης (1791) που εγκατέστησε στο Λούβρο την έδρα του "Κεντρικού Μουσείου των Τεχνών και της Δημοκρατίας". Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1793 και αρχικά περιείχε έργα από τις συλλογές του στέμματος στις οποίες ανήκε από την εποχή του Φραγκίσκου Α` και η περίφημη "Τζοκόντα",- καθώς και έργα προερχόμενα από πύργους και μοναστήρια.

Τα σημαντικότερα εκθέματα των τμημάτων του Μουσείου:

ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑIΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ)

i) Δείγματα των αρχαιότερων πολιτισμών της Μεσοποταμίας 4η1 η χιλιετία π.χ.
ii) Εκθέματα από Σουμέρια, Ασσυρία, Σούσα (κιονόκρανο από το παλάτι του βασιλιά Αρταξέρξη Β').
iii) Βαβυλώνα: Στήλη από βασάλτη (ηφαιστειογενές πέτρωμα σκληρή μαύρη πέτρα) με τον αρχαιότερο νομικό κώδικα στον κόσμο (18ος αι. π.Χ.).

Ο Χαμμουραμπί, 6ος ηγεμόνας της πρώτης δυναστείας της Βαβυλωνίας, ανήλθε στον θρόνο της Βαβυλώνας λίγο μετά το 1800 Π.Χ. και η βασιλεία του διήρκησε 42 χρόνια.
Το πιο σημαντικό κληροδότημα του Χαμμουραμπί είναι ο κώδικας νόμων που θέσπισε. Χαραγμένος πάνω σε μια στήλη από βασάλτη, ο Κώδικας του Χαμμουραμπί περιλαμβάνει 300 περίπου βασιλικές νομικές αποφάσεις. Η στήλη έχει ύψος 2 μέτρα και την κορυφή της κοσμεί ένα γλυπτό που παριστάνει τον βασιλιά Χαμμουραμπί κοντά στον θεό Σάμας. Αναφέρεται σε αστικές υποθέσεις, όπως οι μισθοί των εργατών, αλλά και προδιαγράφει τιμωρίες για ποινικά παραπτώματα, από την κοπή της χουρμαδιάς ενός γείτονα χωρίς τη συγκατάθεσή του ως το έγκλημα του φόνου. Οι ποινές είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το σουμερικό δίκαιο και τα έθιμα. Αντανακλούν, επίσης, τις πολύ αυστηρές παραδόσεις των Αμοριτών.
Η μοιχεία της γυναίκας π.χ. κρίνεται με συνοπτική διαδικασία: "Αν η γυναίκα ενός άνδρα συλληφθεί να κοιμάται με έναν άλλον άνδρα, θα δεθούν και θα ριχθούν στο νερό". "Αν ένας ελεύθερος κατηγορήσει άλλον ελεύθερο για φόνο, αλλά χωρίς να το αποδείξει, ο κατήγορος θα τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου". "Αν ο γιος χτυπήσει τον πατέρα του, θα του κόβονται τα
χέρια".

ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΡΩΜΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Αυτή η συλλογή αρχαιοτήτων του μουσείου ανατρέχει στον βασιλιά Φραγκίσκο Α', ο οποίος διέταξε να γίνουν εκμαγεία των αρχαίων πρωτοτύπων για τα ανάκτορά του. Ο Καρδινάλιος Μαζαρίνος και ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος επεδίωξαν να αποκτήσουν αρχαία πρωτότυπα καλλιτεχνήματα. Χάρη στη γενναιόδωρη αγορά πλουσίων ιδιωτικών συλλογών και στη μεταφορά ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών θησαυρών από τις χώρες που κατέλαβε ο Ναπολέων, διευρύνθηκε σημαντικά η συλλογή αρχαίων έργων τέχνης.

Κυριότερα εκθέματα:
i) Σημαντική συλλογή ελληνικών αγγείων. Τεκμηριώνει την εξέλιξή τους από τον γεωμετρικό ρυθμό μέχρι τον 4ο αι. π.Χ.
ii) Αίθουσα του Φειδία. Ρωμαϊκά αντίγραφα από τα αγάλματα και τα ανάγλυφα του Φειδία.

iii) Πρωτότυπα γλυπτά από την αρχαϊκή περίοδο της ελληνικής γλυπτικής τέχνης (7ος και 8ος αι. π.Χ.)

iv) Αίθουσα με την Αφροδίτη της Mήλου. Το άγαλμα (3ος αι. π.Χ.) της γυναικείας θεότητας βρέθηκε το 1820 στο νησί της Μήλου.

ν) Αίθουσα των Καρυάτιδων.

vi) Η "Νίκη της Σαμοθράκης" (200 π.Χ.),το πιο αξιοθαύμαστο ίσως, καλλιτέχνημα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής τέχνης, παριστάνει μια φτερωτή θεά της νίκης. Δυστυχώς, από το άγαλμα λείπει το κεφάλι της θεάς. Ανακαλύφθηκε το 1863 από τον γάλλο πρόξενο Σαμπουαζώ.

ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΑ

i) `Εργα γαλλικού γοτθικού ρυθμού.
ii) Γλυπτά από τα εργαστήρια των Πύργων (εποχή Γαλλικής Αναγέννησης-16ος αι. μ.Χ) μεταξύ των οποίων: ωραία μορφή της Παναγίας από την Αλσατία και της Μαρίας Μαγδαληνής του Γκρέγκορ `Ερχαρτ από την Ουλμ της πρώην Δυτικής Γερμανίας.

iii) Ιταλικά γλυπτά (13oς -15oς αι. μ.Χ) μεταξύ άλλων έργα Φλωρεντιανών γλυπτών της πρώιμης Αναγέννησης.

ΤΜΗΜΑ ΠΙΝΑΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

i) Γαλλική ζωγραφική: `Εργα του 15ου αι., μεταξύ των οποίων και της Σχολής της Αβινιόν και του 16ου αι.: έργα του Jean CΙοuet (προσωπογραφία του "Φραγκίσκου Α`" και της "Ελισσάβετ της Αυστρίας"). 17ος αι.: `Εργα των Lοuis Le Nain, Nicοlas Pοussin, Claude Lοrrain, Philippe de Champaigne κλπ.
18ος αι.: `Εργα των Αntοine Watteau, Jean Baptiste Chardin, Francοis Bοucher κλπ, 19ος αι.: Μεταξύ άλλων έργα των Τheοdοre Gericault, Εugene Delacrοix, Gustave Cοurbet, Jacques Lοuis David & Dοminique Ιngres.

ii) Ιταλική ζωγραφική: Μεσαίωνας: Πίνακες των Simοne Martin, Cimabue. Αναγέννηση: Δημιουργίες των Paοlο Uccellο, Giοvanni Bellini, Cοrreggiο, Paolo Verοnese, Caraνaggiο και φυσικά του Leοnardο da Vinci. (η "Προσωπογραφία της Μόνα Λίζα Γκεραρντίνι" η γνωστή σε όλους "Τζοκόντα")

iii) Ολλανδοί ζωγράφοι: 15ος και 16ος αι. Jan Van Εyck, Rοgier Van der Weydeu, Rembrandt, Frans Hals και άλλοι. Φλαμανδική ζωγραφική: `Εργα των Peter Paul Rubens, Αntοn van Dyck, Nan Breughel, Nack Nοrdaens κλπ. Πινακοθήκη των Μεδίκων: κύκλος προσωπογραφιών του Rubens, ο οποίος και εξυμνεί τη ζωή της Μαρίας των Μεδίκων.

iν) Ισπανική ζωγραφική: Μεταξύ άλλων, πίνακες των Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Βελάσκεθ, Nuseppe de Ribera, Μυrillο.

ν) Γερμανική ζωγραφική: 16oς αιώνας. Albercht Durer, Lucas Cranch ο πρεσβύτερος, Nohann Friedrich von Sachsen και άλλοι.

vi) Αγγλική ζωγραφική: 18ος αι. Προσωπογραφίες από τους Lawrence, Gainsborough & Reynolds.

ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Αρκετά πλούσια συλλογή έργων με κυριότερο έκθεμα την μαύρη ανάγλυφη σαρκοφάγο του Ραμσή του 3ου.

Είναι, βεβαίως, ευνόητο ότι τα παραπάνω έργα αποτελούν ένα μέρος μόνο από την πραγματικά υπερμεγέθη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου του Λούβρου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως για μία απλή περιήγηση στους χώρους του απαιτούνται τουλάχιστον 8-10 ώρες.
Ωστόσο, σας διαβεβαιώ, στο τέλος θα θέλετε να τα δείτε όλα από την αρχή!!!

Βασιλική Κρομμύδα