#033 Χρήστες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Πέρασα από τον φίλο μου τον Θοδωρή, τον φαρμακοποιό. Εφημέρευε χθες, Καθαρή Δευτέρα, το βραδάκι. Με περίμενε με ένα μπουκάλι Balantines. Παρατήρησα πως έρχονταν όλοι με ένα απλό χαρτί από μπλοκ σημειωματάριου με τις ιατρικές οδηγίες, όχι κανονικές συνταγές δηλαδή και το είπα. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, μου λέει, βαριούνται να γράψουν κανονικές συνταγές, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, και οι ασφαλισμένοι αδιαμαρτύρητα έρχονται και πληρώνουν στο ακέραιο τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγούν κρατικοί γιατροί. Αγόγγυστα.

[:]Θα είναι μήνες τώρα, που δεν έχουν πέσει στα χέρια μου κανονικές συνταγές ιατρών του ΕΣΥ που τυγχάνει να εφημερεύουν.
Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδεικνύεται περίτρανα από την παρατήρηση ενός Φαρμακοποιού σε μέρα εφημερίας. Αποδεικνύεται από τις ερωτήσεις που μου απευθύνουν μέσω inbox διαδικτυακοί «φίλοι» μόλις πληροφορηθούν την επαγγελματική μου ιδιότητα. Με ρωτούν ανερυθρίαστα για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν, ή για τις πιθανές διαγνώσεις που τους έχουν κάνει, αν τις εγκρίνω ή όχι. Αν είναι σωστές ή λανθασμένες. Για τις παρενέργειες και τα αντίδοτα. Για το τι θα πρότεινα εγώ, χωρίς να τους ξέρω και χωρίς να τους εξετάσω.

 
Οι Χρήστες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (όπως αποκαλούνται πλέον επισήμως όσοι χρειάζονται Ψυχιατρικής βοήθειας και υποστήριξης), νομίζουν πως επειδή έχουν «φίλο» έναν ειδικό επί θεμάτων Ψυχικής Υγείας στο fb, μπορούν να λύσουν και το Ψυχιατρικό τους πρόβλημα. Στην Ελλάδα (πιστεύω πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει κι αλλού), όπου η Ψυχιατρική θεωρείται απλώς μια επέκταση του τηλεοπτικού γκόσιπ και των κουτσομπολιών της γειτονιάς, είναι μια δημοσιογραφική ενασχόληση με τα φλέγοντα θέματα του «σκοπού της ζωής» και της «ψυχοσωματικής αρμονίας». Ζητήματα όπως η «αυτογνωσία» και οι «καθηλώσεις» μπορούν να λυθούν μέσα από emoticon, wow και καρδούλες. Η προσωπική ταυτότητα επίπλαστων «εγώ» με υπερτροφικές απόψεις και επιδιώξεις μπορούν να πάρουν το αδέκαστον με ένα τρελόχαρτο που χορηγείται-φυσικά-δωρεάν.

 

Ο Ειδικός (ο Ψυχίατρος, εν προκειμένω), είναι αυτός που έχει διαπράξει όλα τα πιθανά λάθη πάνω στον τομέα της αποκλειστικής του ενασχόλησης και πλέον μπορεί να μοιράζει τη σοφία του όπως ο ερασιτέχνης φωτογράφος κάνει share τις άνοστες και φλατ φωτογραφίες του με τα πιάτα της Σαρακοστής.
Ο Ψυχίατρος καλείται με το «καλημέρα σας» να διορθώσει τα φάρμακά σας και να σας εναποθέσει πάλι σε τροχιά βίου τη μίζερη και λανθασμένη επιλογή ζωής που κάνατε κάποτε χωρίς ποτέ να προσπαθήσετε να την αλλάξετε.
Σταματήστε να ζητάτε συμβουλές μέσω inbox. Βγείτε από το προστατευτικό κέλυφος της φαρμακευτικής σας αγωγής κι ίσως συναντηθούμε κάποτε στο Κοινωνικό Ιατρείο (δωρεάν, πάντα) μέχρι να ανασχεδιαστεί επειγόντως το ΕΣΥ. Διαφορετικά ας ανταλλάσσουμε μόνο στιχάκια, φωτό και τραγουδάκια.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού