Φιλελεύθερος στο Φέισμπουκ: η Κυριακάτικη Εφημερίδα

Εν έτει 2014, και παρήγορη ειδικότερη ημεροχρονολογία, την Κυριακή της 9ης Νοεμβρίου 2014, ο σύγχρονος Έλληνας φιλελεύθερος αποφασίζει να ασχοληθεί με τα άγνωστα σε πολλούς Ευαγγελικά που συνέβησαν το 1901, καθώς όλα σ’ αυτή τη χώρα βαίνουν καλώς και ομαλώς!

Έτσι ο φιλελεύθερος (δημοκρατικός  υπό το μεταφραστικό πρίσμα της λέξης democrat, αλλά αυτά είναι μεταφραστικές λεπτομέρειες) μπορεί να ανατρέξει ήσυχος σε ξεχασμένα ιστορικά συμπεράσματα προκειμένου να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ενδοχώρας!

———————————–
Αντιγράφω μέσες-άκρες:

«Σαν σήμερα, λοιπόν, 8 Νοεμβρίου 1901, είχαμε τα Ευαγγελικά, τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Αθήνα από φοιτητές, ως διαμαρτυρία για την «βλάσφημη» δημοσίευση των Ευαγγελίων μεταφρασμένων, στη δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη. 8 νεκροί και εβδομήντα και πλέον τραυματίες. Η φοιτητική νεολαία, για μια ακόμα φορά στην πρώτη γραμμή των Αγώνων, ώστε να μην αλλάξει τίποτα σε τούτη τη χώρα».

———————————–

Βέβαια, είναι γνωστό από τότε που ήμασταν 15 ετών και ως παιδιά “κάναμε” αναίτιες καταλήψεις με υποστήριξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ότι νεανική επανάσταση δεν σημαίνει αληθινή επανάσταση.

Το πώς αλλάζει όμως κάτι τελικά δεν μας το λέει και δεν πρόκειται να μας το πει ούτε ο αγαπητός Χάρης, ούτε ο Πάρης, ούτε οι υποτιθέμενοι προοδευτικοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ή κομματικοί δικηγόροι.

π.χ. Επιταχύνεται το σύστημα δικαιοσύνης στην Ελλάδα με το να καταργήσουμε τους μάρτυρες και το δικαίωμα ακρόασης του αιτουμένου, όπως εσχάτως ευαγγελίζονται με άρθρα σε Βήμα, Καθημερινή και άλλες εφημερίδες;

Εκτός κι αν το πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι είναι προοδευτισμός και όχι Χοτζισμός.

Φυσικά αυτή η σκέψη δεν προεκτείνεται πολύ.

Δεν φθάνει, ας πούμε, ούτε κατά διάνοια στις αμερικανοκατευθυνόμενες νεανικές επαναστάσεις κατά του Μιλόσεβιτς ή την πορτοκαλί επανάσταση (για την αραβική άνοιξη επιφυλάσσομαι, δεν έχω στοιχεία).

Τον άμεσο ρόλο τους σ’ αυτές παραδέχονται και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι σχεδόν επίσημα ήδη από το 2004 αλλά εμείς εδώ σαν βλάχοι ενός παγκόσμιου χωριού έχουμε «μούγκα στη στρούγκα».

Κατά τα λοιπά, το παίζουμε καλλιεργημένοι, μορφωμένοι και προοδευτικοί και θέλουμε να αντιγράψουμε το αμερικάνικο σύστημα ελευθερίας που επιτρέπει φυλακές τύπου Γκουαντάναμο, μολονότι ο δικηγόρος Χρήστος Χασκής απλά επισημαίνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν απλά επειδή «είμαστε ένα κράτος αμετανόητων ψηφοπαρόχων».

Τελικά τι σημαίνει να θεωρείς τον εαυτό σου φιλελεύθερο (ή δημοκρατικό); Είναι μια εσφαλμένη αυθυποβολή, ένα εύκολο ψέμα ή μήπως μια έμμεση καρκινογένεση ενός άλλοτε υγιούς όρου;

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού