Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΝΑΒΑΧΟ: Σε Ζωντανή Ηχογράφηση

O καταξιωμένος καλλιτέχνης Σάββας Πουρσανίδης, ο οποίος δημοσιοποιεί σπάνια το έργο του σε εκθέσεις, παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο “Unplugged” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Αποθήκη 9). Η έκθεση που διοργανώνεται από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) διαρκεί μέχρι και την 19η  Νοεμβρίου 2012  (10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. & 5:30-10:00 μ.μ.)  και είναι πραγματικά ξεχωριστή.

Ο παραπάνω χαρακτηρισμός δεν είναι καθόλου υπερβολικός, αφού μέσα από αυτή παρουσιάζονται επιτέλους ζωγραφικά σχέδια τεραστίων διαστάσεων με κάρβουνο και μολύβι, τα οποία είναι πρωτόγνωρα για το ευρύ κοινό.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη: Ο Σάββας Πουρσανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.  και υπήρξε μαθητής στο εργαστήριο του Δημήτρη Κοντού (1987-1993). Έχει πάρει μέρος σε πέντε ομαδικές εκθέσεις ως τώρα, όπου και παρουσίασε ένα μικρό δείγμα των μελετών του στο σχέδιο. Το 2011 συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονής Τέχνης ART-ATHINA με το έργο του “Guartet”.

Η έκθεση “Unplugged” ή «Σε Zωντανή Ηχογράφηση» είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση μεγάλων διαστάσεων με κάρβουνο και μολύβι. Τα έργα του δημιουργούν έναν τρισδιάστατο σκοτεινό κόσμο, όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η πλήρης αφοσίωση του ατόμου στη μουσική, με αναγεννησιακές αναφορές και μια ιδιότυπη θεατρική ατμόσφαιρα.

Ο Σάββας Πουρσανίδης παρουσιάζει στο θεατή  με δέος τον υπερφυσικό του κόσμο διατυπώνοντας εικονοκλαστικά  την εξίσωση: χρόνος = κίνηση. Ο παρατηρητής καθηλώνεται από την υπερμεγέθη καλλιτεχνική σύνθεση και μένει μετέωρος στην αιωνιότητα της στιγμής, καθώς η μουσική εκτέλεση των εικονιζόμενων οργανοπαικτών ολοκληρώνεται μέσα στο μυαλό του.

Το πάθος του καλλιτέχνη για το ανθρώπινο σώμα και την ανατομία του αποτυπώνεται αναπόδραστα στο έργο του. Στους πίνακες, τα σχέδια και τα προσχέδιά του εστιάζει λοιπόν στους μύες των γυμνών οργανοπαικτών καθώς αυτοί πάλλονται στους ρυθμούς της μουσικής και τα σώματά τους είναι βυθισμένα στις αόρατες νότες. Έτσι, οι οργανοπαίκτες μπορεί να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχουν καμία σωματική ή ερωτική επαφή και οι ψυχές τους απομένουν συνδεδεμένες μόνο με τη μουσική.

Η έκθεση “Unplugged” είναι επίσης μοναδική γιατί ο θεατής έρχεται μέσα από τα εκτιθέμενα προσχέδια σε άμεση γνωριμία με τη χρόνια μελέτη του καλλιτέχνη πάνω στο σχεδιασμό των μυών, την προοπτική του χώρου και την αρμονία των σωμάτων.
H εμμονή του καλλιτέχνη στην αναζήτηση της χρυσής τομής και την μελέτη της Πυθαγόρειας θεωρίας των αριθμών αποτελεί εξάλλου τον προπομπό για τη «μαγεία» που νιώθει ο επισκέπτης της έκθεσης και την οποία θα νιώσετε κι εσείς εφόσον την επισκεφτείτε.

Η ιστοσελίδα του καλλιτέχνη:www.poursanidis.gr

Σημείωση:
Σημερα (Σάββατο 3 Νοεμβρίου) στο χώρο της έκθεσης (Αποθήκη 9, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)  στις  7.00 μ.μ. θα λάβει χώρα αποκλειστική ομιλία του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Mάνου Στεφανίδη, με θέμα: “Μερικοί τρόποι για να σώσουμε την ψυχή μας, όσο είναι ακόμα καιρός, με αφορμή τη ζωγραφική του Σάββα Πουρσανίδη“.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού