Main Navigation

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ: O Νέος Φόρος Πτυχίου και το Πτυχίο της Επανάστασης

Είναι μια είδηση που πέρασε κι αυτή στα «ψιλά γράμματα», που χάθηκε ή θάφτηκε εύκολα μέσα στο κανάλι των καθημερινών πληροφοριών που λαμβάνουμε. Μια είδηση, ωστόσο, τόσο σημαντική που σε κάνει να αναρωτιέσαι για τους πνευματικούς ανθρώπους αυτού του τόπου: ποιοι ακριβώς είναι, με ποια κριτήρια θεωρούνται άνθρωποι του πνεύματος και κυρίως τι πράττουν καθημερινά, αν πράττουν, για να επικυρώνουν την φωτεινή πνευματική τους ταυτότητα.

Αναφέρομαι στο δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής στις 25-08 2012, σύμφωνα με το οποίο η συνασπισμένη κυβέρνηση αυτής της χώρας σκοπεύει να φορολογήσει 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τον αριθμό των πτυχίων τους (πτυχίο ή πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά). Το  νομοσχέδιο δηλαδή εισάγει ως τεκμήριο μαζί με την ύπαρξη πολυτελούς θαλαμηγού και Πόρσε, την κατοχή πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών (όσα περισσότερα τόσο μεγαλύτερο το τεκμήριο φόρου που θα πρέπει να πληρώσει κανείς).  Από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προκύπτει πρώτον ότι, σε περίπτωση ψήφισης του, θα πρέπει να δηλώνουμε στο Ε1- ή κάποιο νέο έντυπο Ε-Χ τον αριθμό των πτυχίων καθώς και το εκπαιδευτικό ίδρυμα και δεύτερον ότι η ανακριβής δήλωση των σπουδών του κάθε φορολογούμενου θα συνιστά πλέον σοβαρό φορολογικό αδίκημα. Κι αυτό γιατί η παράλειψη επακριβούς αναγραφής τους στο Ε1 (;)  θα θεωρείται ως έμμεση απόκρυψη ενός στοιχείου που κατά τεκμήριο για την ελληνική Εφορία αποκαλύπτει το τρέχον εισόδημα του κάθε πολίτη!

Επομένως, κάποιος ουσιαστικά ανενεργός ή υποαπασχολούμενος έλληνας πολίτης, ο οποίος θα είναι ελεύθερος επαγγελματίας με την ατυχή έμπνευση να σπουδάσει εν καιρώ «εργασίας», αν κατά τη διάρκεια της κρίσης λάβει κάποιο άλλο πτυχίο, αυτό θα θεωρηθεί δια βίου τεκμήριο για την υψηλότερη φορολόγησή του.

Έτσι λοιπόν ο νέος «φόρος πτυχίου», έρχεται να αποτελέσει τη δεύτερη παγκόσμια πρωτοτυπία του Υπουργείου Οικονομικών μετά τον φόρο επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας να καταβάλλει κάθε χρόνο «βρέξει-χιονίσει» 500 ευρώ ετησίως, ακόμη κι αν ασκεί το επάγγελμα του κουλουρτζή.

Τι απομένει να πράξει ένας νεαρός Έλληνας; Η μόνη του ελπίδα καταλήγει να είναι η απόδραση από αυτή τη χώρα και η εύρεση εργασίας στην Αγγλία, την Γερμανία, την Αυστραλία, τη Σομαλία ή έστω το Κονγκό, αφού δει πρώτα τρεις φορές την ταινία «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χεήγουωρθ» για έμπνευση και ψυχολογική στήριξη.

Βέβαια, σε μια πολιτεία με στοιχειωδώς καλλιεργημένους πολίτες, η φορολόγηση των πολιτών με βάση τα πτυχία-διπλώματα που κατέχουν και του κατά πόσο ενεργοί-σκεπτόμενοι κατά τεκμήριο είναι θα έπρεπε να αποτελεί το νομιμοποιητικό έρεισμα για επανάσταση.Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία δεν φαίνεται να είναι μία από αυτές.
Έτσι, το πιο πιθανό είναι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια απέραντη άδεια πλατεία που θα τη λυμαίνονται «οι ναρκομανείς» του πολιτικού μας συστήματος, αυτοί δηλαδή που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας και οι οποίοι μαζί με τους παρατρεχάμενους τους θα έχουν ευκολότερο έργο ποδηγέτησης και παραπληροφόρησης να επιτελέσουν απέναντι στους πολίτες της τρίτης ηλικίας που θα έχουν μείνει εδώ.

Κι αυτό γιατί οι μηχανισμοί της εξουσίας όχι μόνο εφάρμοσαν προσαρμοσμένα το Δόγμα του Σοκ, αλλά γιατί γνωρίζουν ότι είμαστε η γενιά της λουκουμόσκονης, η γενιά που είναι εν μέρει ήδη διανοητικά ταϊσμένη με αμερικάνικο μεταλλαγμένο κουτόχορτο της Μοσάντο, εν μέρει ήδη φοβισμένη και ξενιτεμένη.

Και αφού έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν αφυπνίζεται με κανένα τρόπο, σκέπτονται σοβαρά να εξαιρέσουν από τη φορολογία το πτυχίο της σχολής της επανάστασης. Όχι γιατί το πτυχίο αυτό δεν είναι ακόμη επισήμως πιστοποιημένο. Αλλά γιατί οι επιστήμονες και οι ινστρούκτορες της σημερινής παγκοσμιοποιημένης εξουσίας πιστεύουν ότι αυτή τη Σχολή δεν θα μπορέσει να την τελειώσει κανένας από τους ελάχιστους Έλληνες εισακτέους που θα προσπαθήσουν να φοιτήσουν εκεί.

Εσείς;

11 σχόλια στο ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ: O Νέος Φόρος Πτυχίου και το Πτυχίο της Επανάστασης

 1. Nikos S. : στις 29/08/2012, 09:16 #

  Απίστευτο! Οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, αντί να απλοποιήσουν το φορολογικό σύστημα το έχουν μετατρέψει σε έναν πλήρη φάκελο της ζωής του πολίτη, τι σπουδάζει, τι κάνει, με ποιον ζει, τι έχει, ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δηαλαδή ένας εφοριακός ξέρει περισσότερα για καθέναν από εμάς από ότι ο καλύτερός του φίλος! Αλλά βέβαια, κυνηγάνε μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες τους οποίους έχει ξεσκίσει αυτή η φορολαίλαπα. Να τα κάνουν πρώτα στους βουλευτές όλα αυτά.

  • manos : στις 30/08/2012, 12:02 #

   Η νέα τάξη πραγμάτων είν’ εδώ….Μερικοί γελούσαν στο άκουσμά της,αλλά δεν είναι καθόλου αστείο τελικά..

 2. ioannis : στις 30/08/2012, 20:28 #

  Και όπως λέει ο Τζιμάκος ….. τα πράγματα είμαστε εμείς !

 3. κμκμ : στις 31/08/2012, 16:03 #

  Για λόγους δικαίου η φορολογία θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό του πτυχίου. Επομένως προβλέπω να παρακαλάμε πλέον για να πάρουμε ίσα-ίσα τη βάση ..

  • Ishkandar Raskolnick : στις 02/09/2012, 19:28 #

   Ο συγγραφέας του κειμένου με παρακίνησε να γράψω το ακόλουθο κείμενο

   http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/09/tax-e-aby.html

   Διαβάζοντας όμως εκ των υστέρων το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, οφείλω με λύπη να παραδεχθω ότι οι ετιάσεις του (μας) είναι υπερβολικές…

   • Βίκτωρ Τσιλώνης : στις 03/09/2012, 08:56 #

    Μάλλον όμως δεν διαβάσατε και το σχετικό ρεπορτάζ που επακολούθησε.

    Επίσης, θα σας παρακαλούσαμε στο άρθρο σας να αναφέρετε και μας και όχι μόνο τη Ναυτεμπορική, καθώς και το ρεπορτάζ:
    http://www.intellectum.org/2012/08/31/reportage-the-new-proposed-tax-on-university-degrees-over-education-in-greece/

    Ευχαριστούμε!

    • Ishkandar Raskolnick : στις 06/09/2012, 22:55 #

     Βέβαια, διάβασα και το επόμενο άρθρο, εκ των υστέρων, αλλά δεν μετέβαλα άποψη…

     Οπότε σταματω να αναφέρομαι στην Ναυτεμπορική, και βασίζομαι στο δικό σας ρεπορτάζ
     http://www.intellectum.org/2012/08/31/reportage-the-new-proposed-tax-on-university-degrees-over-education-in-greece/

     που όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι η περιγραφή του κυνηγιού της είδησης, όχι είδηση…

     • Βίκτωρ Τσιλώνης : στις 07/09/2012, 09:08 #

      Καλημέρα και πάλι!

      Είναι σεβαστή η γνώμη σας, μολονότι είστε ο πρώτος που μας το λεει αυτό. Δηλαδή, ακόμη και “άκρως μνημονιακοί” μας έστειλαν μηνύματα του τύπου “αποκλείεται να ισχύει”, “δεν πήρατε στ’ αλήθεια τηλέφωνο” κτλ. γιατί διαφορετικά μιλάμε για το “1984” εν έτει 2012.

      Τώρα, επειδή είστε ένας ανθρωπος πολυγλωσσος και πολυταξιδεμένος, ας πούμε και τούτο: το τι είναι είδηση είναι εντέλως υποκειμενικό. Ισχύει βέβαια η ρήση του Έκο “είδηση είναι ότι άνθρωπος δάγκωσε σκύλο και όχι σκύλος άνθρωπο”. Προφανώς, αυτό ισχύει στην περίπτωσή μας.

      Αν, ωστόσο, το θέμα είναι ότι ακόμη το θέμα αυτό δεν έχει ψηφιστεί και δεν ισχύει τώρα, ΠΡΟΦΑΝΩΣ έχετε ΕΣΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.

      Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι αν σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε π.χ. να πούμε “ο Μαικλ Τζακσον πεθαίνει στο νοσοκομείο” προτού πεθάνει ή αν θα πρέπει να περιμένουμε να εκδοθεί το πιστοποιητικό θανάτου του, μολονότι ο θάνατος είναι σχεδόν σίγουρος. Εσείς σίγουρα θα λέγατε το δεύτερο, ενώ εμείς θυα επιμέναμε στο πρώτο, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΡΑ που ενώ η προταση αυτή βρίσκεται στο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ του Υπουργού κανείς δεν αναφέρει κάτι και όλοι οι μεγάλοι δημοσιογράφοι (Πάσχος Μανδραβέλης και Σια) γράφουν για εκπαιδευτικά θέματα τεταρτεύουσας σημασίας και άρθρα όπως η Σοβιετική Παιδεία.

      (((Εμείς Συνεχίζουμε πάντως τη συζήτηση για την παιδεία και εδώ:
      http://www.intellectum.org/2012/09/06/the-abolition-of-free-academic-books-attempt-to-kill-the-moribund-education-system/ )))

 4. τζωνης : στις 31/08/2012, 21:57 #

  ο στόχος δεν είναι η φορολογία αλλα η αποτροπή του να σπουδάσεις, να μορφωθείς, να ανοίξεις τα στραβά σου που λένε και στο χωρίο. Διαβάζοντας όλο και κάτι παραπάνω θα στροφάρει το μυαλό σου, όλο και κάνα βιβλιο μακροοικονομίας θα πέσει στα χέρια σου και τότε θα ανακαλύψεις ότι όλα αυτα που παπαγαλίζουν είναι μπούρδες, ότι δεν υπάρχουν πουθενά και δεν οδηγούν πουθενά

 5. γιωργος : στις 01/09/2012, 08:39 #

  θα μπορούσαν να ζητάνε και επισύναψη ολόσωμης φωτογραφίας στη φορολογική δήλωση. Τι στο καλό, τα ωραία παιδιά και ειδικά τα ωραία κορίτσια λογικά έχουν περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή και θα βγάζουν περισσότερα.
  απελπισία

 6. Korina : στις 01/09/2012, 18:21 #

  na to balete ston k…. sas kai to tekmhrio kai ta ptyxia mas pou idrosame gia na mhn exoun kanena antiktipo .Anti na epikrotoun thn nea genia p lene oti einai to mellon kai na baloun enan programmatismo EPITELOUS sthn paideia analoga re file tis anagkes ths koinonias se sundoiasmo me ta thelo t kathenos thn apaksionoun olo kai perissotero na ginei borra ton idiotikon epixeiriseon kai na apotharunetai o spoudasths me thn katantia ths kai ta tekmhria. Isos telika aytos na einai o programmatismos p exoun oi poulimenoi gia auth th xora,th nea genia ths kai to ”mellon” tous….ekei pou mas xrostousan mas phran kai to bodi exo na po!!

Σχολιάστε

Concept by deux creative. Development by Dimitrios Topouzidis