ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ Η Μάχη των Φωνηέντων ή Απλά Κενοτομίες

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ο πρώτος διαδικτυακός «πόλεμος των φθόγγων» μεταξύ του στρατού 140 γλωσσολόγων και του αντίπαλου στρατοπέδου αναρίθμητων εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων στο έδαφος ενός ακόμα κακογραμμένου βιβλίου με θύματα τους μαθητές. Ο πόλεμος θυμίζει το «μυθικό» πόλεμο της Τροίας και η επιστολή της εκπαιδευτικού από τη Ραφήνα το αδειανό πουκάμισο, την Ελένη, για χάρη της οποίας οι Έλληνες μπήκαν στην Τροία. Η κάθε πλευρά εξαπολύει τα βέλη της στην αντίπαλη, προσπαθώντας να εδραιώσει την κυριαρχία της άποψής της, χωρίς όμως καμία να παραδέχεται πως η γη-παιδεία για την οποία πολεμούν είναι ήδη καμένη.

Από το στρατόπεδο των πολιτικών και των προστατών της εθνικής μας ακεραιότητας ακούγονται ιαχές όπως «ΠΟΛΕΜΟΣ! Γρηγορείτε Συνέλληνες!» καλώντας ξαφνικά τους Έλληνες στα χαρακώματα να υπερασπιστούν την ελληνική γλώσσα από τη μεγάλη απειλή που έφτασε στην Ελλάδα με τη μορφή του νέου βιβλίου της Νεοελληνικής Γραμματείας της Ε΄  και ΣΤ΄ Δημοτικού. Τη γλώσσα την οποία βέβαια καθημερινά και συστηματικά κακοποιούν οι ίδιοι είτε επειδή βαριούνται να πατήσουν ταυτόχρονα το πλήκτρα Κοντρόλ-Σιφτ  και το πλήκτρο για τους τόνους είτε επειδή απλά δεν βρίσκουν αρκετό ενδιαφέρον στον πλούτο της. Από την άλλη 140 «ερμηνευτές» λέξεων και γραφής συνιστούν «καινοτομίες» στα βιβλία της νεοελληνικής γραμματικής. Αυτοί, ξέρουν.

Το βιβλίο αυτό, γραμμένο με όλα τα φωνήεντα και όλα τα σύμφωνα της νεοελληνικής γλώσσας, διατηρεί τους κανόνες της, όπως αυτή διδάσκεται από την νεοελληνική γραμματική του Τριανταφυλλίδη εδώ και αρκετά χρόνια στα σχολεία. Ωστόσο χάριν καινοτομίας ή κενοτομίας έχει χρησιμοποιηθεί ένας καινούριος μάλλον αισθητικά κακόγουστος και ενδεχομένως παραπλανητικός τρόπος παρουσίασής τους. Αν εξαιρέσει κανείς την επιπλέον και χωρίς λόγο πολύπλοκη κατηγοριοποίηση των συμφώνων σύμφωνα με την ανατομία του στόματος και την έμφαση που δίνεται στην φωνητική ορθογραφία.

Έλληνες, όσο μιλάτε και γράφετε ελληνικά, μη θορυβείστε. Η γλώσσα είναι ένας κοινωνικός κώδικας επικοινωνίας που εξελίσσεται από την ίδια την κοινωνία και οι γλωσσολόγοι είναι επιστήμονες που θα δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη φύση της γλώσσας, τη δομή της και τη σχέση της με τον ανθρώπινο νου και με την κοινωνία, μετά την εξέλιξή της.

Αντίθετα, μπορείτε  να προβληματιστείτε από τη μεγάλη απειλή των σοβαρών ελλείψεων στην παιδεία (υλικοτεχνικές υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, κατάλληλη νοοτροπία του Υπουργείου Παιδείας κ.ά.), οι οποίες δεν καλύπτονται με εύκολες κενοτομίες.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού