Συμμετοχή της Διεπιστημονικής Ομάδας Intellectum σε τηλεδιάσκεψη με νέους άλλων χωρών για το μέλλον της Ευρώπης την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2006

Την Παρασκευή στις 17 Μαρτίου 2006 και ώρα 17:00-19:00 έλαβε χώρα στο Μέγαρο του ΟΤΕ στη Θεσσσαλονίκη τηλεδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης στην οποία συμμετείχαν ζωντανά νέοι από τη Θεσσαλονίκη, το Βελιγράδι, τη Λευκωσία καθώς και νέοι τουρκικής εθνικότητας που ζουν στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη συνέχεια της ενδιαφέρουσας ανοικτής συζήτησης για την Ευρώπη που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το Φεβρουάριο 2006 στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης και στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας Intellectum o Βίκτωρ Τσιλώνης και ο Διαμαντής Κρυωνίδης.

Στην τηλεδιάσκεψη νέων συμμετείχαν για την Επιστημονική Ομάδα Intellectum ο Βίκτωρ Τσιλώνης, ο Διαμαντής Κρυωνίδης, και ο Κωνσταντίνος Τσιλώνης.   Το γεγονός αυτό ήταν αναμφίβολα κάτι το πρωτοποριακό για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η Επιστημονική Ομάδα Intellectum είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να συνδράμει και μελλοντικά σε παρόμοιες προσπάθειες. Βασικός άξονας της συζήτησης, η οποία δεν ήταν μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και κάποιες στιγμές αρκετά έντονη, ήταν η έννοια της «πολιτισμικής διαφορετικότητας» ( cultural diversity ) και των επιμέρους εκφάνσεων και χαρακτηριστικών της στη σύγχρονη Ευρώπη.  Αναφορικά με το ζήτημα αυτό τονίστηκε πως τα διαφορετικά στοιχεία του πολιτισμού, όπως γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία, κοινωνική τάξη, πολιτικό σύστημα, κτλ. ορίζουν αυτό που χαρακτηρίζουμε ως πολιτισμική ετερότητα. Η πολιτισμική διαφορετικότητα μπορεί βέβαια επίσης να οριστεί και σύμφωνα με άλλα στοιχεία που αποτελούν την κοινή βάση κάποιων ανθρώπων και τα οποία διαφοροποιούν αισθητά τις κοινότητες των ανθρώπων μεταξύ τους.

Ένας άλλος βασικός θεματικός άξονας αποτέλεσε το ζήτημα της επίδρασης που ασκεί η πολιτισμική ετερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αίσθηση μας ήταν ότι παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν πολλά κοινά που μας ενώνουν. Προβλήματα ωστόσο τον τελευταίο καιρό δημιουργούνται με τα νέα «πολιτισμικά στοιχεία» που ενσωματώνονται τώρα στην Ε.Ε. λόγω της πρόσφατης εισόδου των δέκα νέων χωρών. Αποτέλεσμα είναι να γνωρίζει σήμερα δυστυχώς έξαρση το αίσθημα του φόβου «για τον άλλο» και να εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα ξενοφοβίας και θρησκευτικού ρατσισμού.  Σε σχέση με τα παραπάνω συζητήθηκε και η εξέλιξη της πολιτισμικής «σύγκρουσης» στην προοπτική της διεύρυνσης της Ε.Ε. έγινε δεκτό από όλους ότι αναμφίβολα μια τέτοια κατάσταση δυσχεραίνει την πρόοδο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την κατανόηση και τελικά την αποδοχή των διαφορών μας. Τέλος, η συζήτηση επεκτάθηκε σε πιθανά μελλοντικά σενάρια αλλά και στις δυνατότητες ανάληψης μορφών δράσεων από την ίδια την Ε.Ε. Ως προς το πρώτο ζήτημα δεν χωράει αμφιβολία πως με την είσοδο νέων χωρών θα εισέλθουν νέες αλλαγές, νέα στοιχεία, νέες δηλαδή προκλήσεις. Η Ε.Ε. θέτει ως ελάχιστη βάση το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από εκεί και πέρα όμως η Ε.Ε. μπορεί να λάβει ιδιαίτερα μέτρα για την άρση των ρατσιστικών θεωρήσεων, την ενίσχυση της κατανόησης της διαφορετικότητας μεταξύ των ανθρώπων. Συνεπώς κρίθηκε ότι η αντιμετώπιση του θέματος αυτού απαιτεί συνεχή εγρήγορση. Συνολικά θα λέγαμε πως σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή ο φόβος για κάθε νέο είναι έκδηλος. Η Ε.Ε. μπορεί να αναπτύξει όμως κοινές θέσεις σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια και την παιδεία καθώς και δράσεις που θα εστιάζουν στην αλληλοκατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και την απομάκρυνση του φόβου για τις «άλλες» πολιτισμικές εκφάνσεις.

Εκτός όμως από τα προαναφερθέντα, συζητήθηκαν έντονα και κάποιες θέσεις που ανέπτυξαν ατομικά νέοι που αποτελούσαν κυρίως την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Διατυπώθηκαν δηλαδή αμφιβολίες από τη μια πλευρά σχετικά με το κατά πόσο η Ε.Ε. προωθεί πραγματικά την πολιτισμική ετερότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού δεν επιτρέπεται π.χ. να φορά κανείς μπούργκα σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μολονότι επιτρέπεται σε κάποιον να εμφανίζεται ντυμένος ως πανκ. Από την άλλη πλευρά, εκφράστηκε προβληματισμός για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μέλος της Ε.Ε. και να υιοθετήσει τα απαιτούμενο μίνιμουμ σεβασμού της πολιτισμικής διαφορετικότητας που η Ε.Ε. διατρανώνει, καθώς η Τουρκία σήμερα δεν επιτρέπει ούτε το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. (βλέπε παράδειγμα κυπριακών εμπορικών πλοίων), ούτε τη λειτουργία παραδοσιακών χριστιανικών σχολών όπως η φημισμένη Σχολή της Χάλκης.Τα παραπάνω σημεία πυροδότησαν μια γόνιμης αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ των νέων, χριστιανών και μουσουλμάνων. Με μεγάλη χαρά πάντως διαπιστώθηκε ότι ο διάλογος αυτός υπήρξε εξαιρετικά κόσμιος και ελπιδοφόρος, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η ειλικρινή διάθεση για διάλογο είναι ίσως το σημαντικότερο απ’ όσα απαιτούνται για να οδηγηθούμε σε ικανοποιητικές και κοινά αποδεκτές λύσεις.

Εν κατακλείδι, μέσα από τη συμμετοχή μας στην τηλεδιάσκεψη διαπιστώσαμε ότι συναντήσεις σαν κι αυτές ενεργοποιούν τους νέους ανθρώπους και θα πρέπει να διεξάγονται συχνότερα. Όλοι όσοι συμμετείχαμε για την Επιστημονική Ομάδα Intellectum νιώθουμε ενθουσιασμένοι και ελπίζουμε το παράδειγμα αυτό να βρει και άλλους μιμητές και σύντομα να αναπτυχθούν παρόμοιες δράσης ελεύθερης συμμετοχής.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού